FINANCES

Fitch millora el ràting d'Andorra pel creixement econòmic postcovid

L’agència de qualificació del risc augmenta un esglaó el nivell del Principat, que puja fins a A-

Fitch Ratings i Standard & Poor's van actualitzar ahir la qualificació del Principat.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’agència de qualificació Fitch Ratings ha valorat el ràting del Principat en un A-, que suposa una millora respecte a l’última avaluació –realitzada el gener d’aquest any–, quan va posar una nota de BBB+. "És la millor valoració que ens fa l’agència des que treballem amb ella, el setembre del 2015; una valoració que va amb comentaris extremament positius", ha celebrat el ministre de Finances, Eric Jover, a l’hora de valorar la qualificació de l’agència.

En aquest sentit, el ministre de Finances ha remarcat que a l’última avaluació l’agència ja apuntava unes bones perspectives de millora, "però que s’havien de materialitzar en un termini d’entre 12 i 24 mesos, així també ho hem de llegir en clau positiva que s’accelerin els processos", afirma Jover. En aquest sentit, Fitch destaca en el seu informe la recuperació econòmica postpandèmica, la qual va estar per sobre de les expectatives de l’agència, que preveia un creixement real del PIB per al 2021 del 6,6%, lluny del 8,9% que es va acabar registrant.

"Fitch valora com va anar el 2021 associat a la covid; la covid es va acabar de gestionar bé l’any passat", apunta Jover en relació amb els aspectes positius destacats per l’agència nord-americana, que planteja que la retirada progressiva de les ajudes econòmiques per fer front a la pandèmia ha permès a l’executiu mantenir una línia de reducció del dèficit pressupostari.

Aquesta nova qualificació del país permetrà que Andorra pugui sortir al mercat a buscar finançament a un preu "significativament" més baix que quan ho va fer amb una nota de BBB+. "Això vol dir milions d’euros de despeses financeres que podem destinar a altres coses", assegura Jover. Tanmateix, Jover va assenyalar que "cal continuar treballant la resiliència del país, apuntalant l’economia i avançant en l’homologació".

tracking