nova legislació
El divorci exprés entrarà en vigor a principi d'any
El Codi de família, que permetrà descasar-se de manera directa entre d’altres novetats, s’aprovarà el dia 21 i entrarà en vigor l’any vinent
El Codi de família, que entre d’altres qüestions permetrà divorciar-se sense una separació prèvia, passarà pel ple del Consell General el dia 21 de juliol. Un cop aprovada la llei, hauran de passar sis mesos fins a la seva aplicació, de manera que a principi de l’any vinent ja estarà en vigor. Així ho van confirmar ahir fonts parlamentàries després del llarg treball que han fet els grups en aquest text, que reunia més de 150 esmenes entre les de la majoria i les de l’oposició. Fruit del consens aconseguit, la voluntat és que en la comissió que es reuneix avui per tractar aquesta llei es faci arribar ja un document amb les aportacions de tots els grups i les corresponents transaccions a les quals s’ha arribat, de tal manera que es pugui votar una única esmena final.
L’única discrepància important que els grups no han pogut salvar és la denominació de les unions entre homosexuals. La proposició de llei indica que “l’ordenament jurídic andorrà reconeixerà dues formes de matrimonis, el casament civil, al qual podran optar tant les parelles homosexuals com les parelles heterosexuals, i el matrimoni canònic”. Amb tot, s’evita utilitzar la paraula matrimoni per a les parelles homosexuals i es fa servir el concepte casament. Una diferència que el PS rebutja i sobre la qual majoria i l’oposició no han pogut arribar a una entesa. És probable que els socialdemòcrates portin aquest debat al ple amb una reserva d’esmena i que sigui l’únic article que no sigui votat per unanimitat a la cambra.
MODIFICACIONS
El Codi de família incorpora canvis importants per al dia a dia de la ciutadania i actualitza i modernitza una llei que no tenia en compte els diversos models de família actuals. Pel que fa al matrimoni, s’eliminaran les proclames. D’aquesta manera, no es farà públic el nom de les persones que decideixin casar-se amb l’objectiu d’evitar xafarderies.
Així mateix, el text inclou novetats sobre la filiació en el cas dels infants nascuts per maternitat subrogada o ventre de lloguer. Concretament, s’afegeix que la paternitat “també pot resultar d’un títol estranger que acredita una relació de filiació constituïda a l’estranger mitjançant gestació subrogada”. En el mateix article de la llei s’afegeix que la maternitat també pot resultar del matrimoni de la mare amb una altra dona. El codi també preveu els casos de fecundació assistida.
El Codi de família també té en compte la realitat de les persones transgènere. En aquest sentit, permetrà que puguin modificar el sexe al Registre civil a partir dels 18 anys i sense necessitat d’haver de passar per una operació. Per fer la modificació caldrà, per jurisdicció voluntària, que la Batllia emeti un certificat que asseguri que la persona porta un mínim de dos anys fent el trànsit. Pel que fa al canvi de nom, es podrà fer a partir de la majoria d’edat. En cas dels menors també es podrà realitzar però només si els dos progenitors hi estan d’acord.
CANVIS
1. No caldrà separació per divorciar-se
El Codi de família permetrà divorciar-se sense passar per un primer procediment de separació. Es podrà obtenir de forma directa i unilateral si es considera oportú.
2. Les unions civils es diran 'casament' tant si són entre homosexuals o entre heterosexuals
Totes les unions civils es denominaran casament. El terme matrimoni es reserva només pel matrimoni canònic i s’evita així utilitzar-lo per a les parelles del mateix sexe. Una qüestió que no agrada als socialdemòcrates.
3. S’eliminen les proclames al BOPA
El Codi de família elimina les proclames al BOPA. D’aquesta manera, no es farà públic el nom de les persones que decideixin casar-se amb l’objectiu d’evitar xafarderies.
4. Filiació en cas de gestació subrogada
La llei reconeix la filiació en cas dels infants nascuts per maternitat subrogada o ventre de lloguer. També reconeix els fills en parelles de dues dones i incorpora la fecundació assistida.
5. Canvi de gènere i nom al registre civil amb 18 anys
El text permetrà que les persones transgènere puguin modificar el nom i el sexe al Registre civil a partir dels 18 anys i sense necessitat d’haver de passar per una operació.
MÉS DE SIS ANYS DE FEINA CONJUNTA PER AL NOU CODI DE FAMÍLIA
El Codi de família fa anys que està sobre la taula. El text es va començar a treballar la legislatura passada però no va tirar endavant. De fet, inicialment la nova llei va rebre moltes crítiques per no adequar-se a la realitat actual. Els tres grups que formen actualment la majoria, Demòcrates, els ara exliberals i Ciutadans Compromesos, van presentar una proposició de llei més moderna a principi del 2020. I des d’aleshores tots els grups parlamentaris treballen per millorar-ne l’escrit. En total, més de 150 esmenes tant de la majoria com de l’oposició. El treball parlamentari permetrà que avui s’entri un text consensuat que ja té en compte els acords tancats amb tots els grups. Això agilitzarà els tràmits al Consell General i la llei podrà ser aprovada per la cambra el dia 21 i entrarà en vigor al gener.