enquesta a la població

Més possibles casos d'ansietat i depressió

El 43% de la població podria patir una de les dues malalties o les dues arran de la covid

El centre de salut mental de l'hospital.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La situació d’estrès i incertesa provocada per la pandèmia ha tingut conseqüències en la salut mental de la població. Així ho mostren les dades fetes públiques ahir per l’Observatori del primer semestre de l’any, que indiquen que un 43% de la població podria patir ansietat, depressió o les dues coses. Les xifres s’extreuen després d’haver realitzat un test psicològic anomenat Goldberg als enquestats. En el cas de l’ansietat, un 25,8% dels ciutadans van respondre quatre o més punts del test que demostren que és un possible cas de patir aquesta patologia. Evidentment no es pot afirmar al 100% perquè faltaria l’avaluació d’un professional. L’any passat, la dada va ser del 21,2%. El director del treball, Joan Micó, va indicar que els casos es donen majoritàriament entre dones de 30 a 44 anys en una situació econòmica complicada. En canvi, l’enquesta no va donar resultats significatius de la gent que viu sola, ni tampoc segons si havien passat la covid.

En el cas de les depressions, el percentatge és encara més elevat. El 35,6% dels enquestats van respondre dos o més punts del test que identifica possibles casos. El 2021 el percentatge va ser de 28. En aquest cas també afecta més les dones i té una relació clara amb la situació econòmica de cada persona.

Micó va afirmar que les dades són similars a les d’altres països a causa de les seqüeles que encara hi ha de la covid i la incertesa del moment actual, amb la guerra d’Ucraïna i l’augment de preus.

MÉS TRACTAMENTS PSICOLÒGICS I PSIQUIÀTRICS

L’enquesta realitzada per Andorra Recerca i Innovació revela que la pandèmia ha fet augmentar el nombre de persones que estan en tractament psicològic o psiquiàtric. En concret, un 9,2% afirma estar en tractament després de la pandèmia. A més, un 6,1% considera que ho necessita malgrat que no està actualment en tractament. Les xifres també creixen entre els més joves. El 13,8% dels enquestats diuen que el seu fill ha estat tractat per un professional de la salut mental a partir de l’esclat de la pandèmia. En aquest cas, la majoria dels que no estan en tractament afirmen que no el necessiten.

tracking