el debat sobre les jubilacions

El PS proposa tocar l'IGI i una vinyeta turística per a les pensions

Els socialdemòcrates consideren que per la via fiscal es pot mantenir el sistema

Vela, López i Salazar, ahir.PS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PS va insistir ahir en la seva visió sobre el futur de les pensions, contra l’increment de l’edat de jubilació i de les cotitzacions i a favor de la via impositiva com a fórmula per recaptar. El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, va acotar algunes de les possibilitats que preveuen sense haver de “rebaixar uns sous que ja són precaris, perquè això seria el resultat d’un augment de les cotitzacions”. El líder de l’oposició es va referir a plantejaments que passen per obtenir diners dels visitants com, per exemple, amb una vinyeta d’entrada per als vehicles o un petit increment de l’IGI.

Juntament amb la presidenta suplent, Susanna Vela, i la consellera Judith Salazar, López va defensar mantenir l’edat de jubilació als 65 anys. En aquest punt va relativitzar les recomanacions de l’FMI tot recordant que “ja sabem els resultats que han patit alguns països a causa de l’FMI”.

El PS aposta perquè el sistema sanitari es financi a través dels pressupostos de l’Estat i mantenir el nivell de les cotitzacions al 22% per fer que els 10 punts de les cotitzacions de la branca general –que actualment es divideixen en un 12% cap al sistema de pensions i un 10% que va al sanitari– es traspassin de manera íntegra a la de jubilació. Una mesura que es faria progressivament en vuit any. Pel que fa a les pensions, el grup parlamentari va exposar que cal mantenir els 15 anys i que les més baixes, sempre que comptin amb 37,5 anys cotitzats, tinguin garantit un import igual al del salari mínim i les màximes siguin equivalents al 165% del salari mitjà (uns 3.700 euros). Les pensions més baixes s’haurien d’incrementar a través dels recursos del fons de reserva. Vela va argumentar que la jubilació anticipada ha de ser als 61, perquè “tenim persones amb carreres professionals molt llargues, que exerceixen treballs més manuals”. El PS aposta per reduir la penalització del 7% al 3%. “Allargar l’edat de jubilació no representa un benefici per al sistema i perjudica els treballadors menys qualificats”, va dir Vela.

tracking