reforma de les pensions

Els discapacitats volen incloure a la CASS una branca de l'autonomia

La mesura serviria perquè es pagui un salari a la persona cuidadora com ja es fa a França

Avui es presenten en comissió les propostes del col·lectiu de discapacitats.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquesta tarda el col·lectiu de persones amb discapacitat presentaran a la comissió del Consell General la seva proposta per a la reforma de les pensions. Entre les més destacades hi ha la intenció de “desvincular les pensions d’invalidesa de la jubilació i tornar a la normativa de la Llei de la CASS del 2008”. En aquest sentit, el col·lectiu defensa la instauració de 4 grups (A1, A2, A3 i B) “amb els percentatges i prerrogatives que hi havia a la llei del 2008”. Això implicaria que les persones del primer grup podrien treballar fent la mateixa tasca, amb un percentatge d’invalidesa del 25%, les del segon grup podrien treballar però no fent la mateixa tasca (50%), el tercer grup no podria treballar al tenir una invalidesa del 75% i a les del quart grup se les consideraria totalment dependents (90%). En referència a aquest últim grup, el col·lectiu proposa que s’estableixi per llei un percentatge del 40% de les pensions d’invalidesa que ha de servir per pagar un salari “a la persona cuidadora i que aquest sigui declarat a la CASS; d’aquesta manera financem una dependència que no tenim prevista i que s’hauria d’implementar com la branche de l’autonomie, que ja existeix a França”. Segons s’apunta al document, “els canvis del 1968 i 2008 van ser beneficiosos per a les persones amb invalidesa però la llei del 2014 va fer retrocedir els imports de les pensions d’invalidesa”.

CLAUS

1. Ajuda per pagar el salari del cuidador

Introduir per llei un percentatge (40%) de les pensions d’invalidesa de les persones considerades dependents per ajudar a pagar el salari del cuidador.

2. Desvincular les pensions d’invalidesa

Es vol recuperar la normativa que legislava la CASS fins a l’any 2008, la qual desvinculava les pensions considerades d’invalidesa de la jubilació.

3. Quatre grups de discapacitat amb percentatges

Es defensa recuperar els quatre grups (A1, A2, A3 i B) que marcaven els percentatges de dependència que té cada persona, anant del 25% al 90%.

tracking