entitats animalistes

La gossera està gairebé al límit de la seva capacitat

La situació s’atribueix a l’increment d’abandonament de gossos de cacera i a la dificultat dels propietaris per accedir a habitatges on permetin mascotes

Dos gossos a les gàbies de les instal·lacions de la gossera.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La vicepresidenta de GosSOS, l’associació que gestiona la gossera del Principat, anunciava aquesta setmana que les instal·lacions es troben al límit del col·lapse. Una situació que atribueix, principalment, a dues causes: l’increment d’abandonament de gossos de cacera i la dificultat actual que tenen els propietaris dels animals per accedir a un habitatge on es permetin animals domèstics.

Pel que fa al primer cas, Audrey Montel explicava que la nova reglamentació de nuclis zoològics aprovada l’any passat obliga aquells propietaris que tenen a càrrec seu més de cinc gossos

-normalment caçadors- a disposar d’unes instal·lacions específiques que requereixen certes dimensions. Unes noves condicions que, en molts casos, s’ha traduït en el fet que els propietaris hagin de dur a terme unes obres que sovint no volen o poden assumir. Per altra banda, Montel relatava que la dificultat per accedir a un habitatge on es permetin gossos, tot i que no és un fenomen nou, és el segon cas d’abandonaments. “Des d’aquí volem fer una crida perquè cada vegada s’està accentuant més”, denunciava Montel. “Estem intentant parlar amb interlocutors per solucionar la problemàtica, però no ho aconseguim”, afegia, tot remarcant que en l’últim cens es van registrar 10.000 gossos al Principat. “Es tracta d’una situació que afecta moltes famílies” insistia.

La gossera actualment està acollint 34 gossos. Una xifra que des de l’associació es qualifica de “preocupant”. Sobretot, perquè la capacitat de les instal·lacions té un límit de 42 animals. “Aquests últims dies hem tingut una onada de gossos cedits o abandonats”, lamentava Montel, tot destacant que aquestes xifres no són habituals i que la gossera es troba acollint a un ritme de dos a tres gossos per setmana. “No ens havia passat mai”, assegurava. De fet, la vicepresidenta de GosSOS avançava que, en els dos propers dies, tenen prevista l’arribada de dos gossos i que, d’aquí a unes setmanes, segurament els arribaran nou cadells més. “Realment no sabem què farem si arribem al límit”, confessava Montel. “De moment, estem buscant famílies d’acollida”, informava. Des del seu càrrec de portaveu de GosSOS, doncs, Montel feia ahir un clam a l’adopció. “Demano que es reconsideri aquesta opció abans que la compra”, anunciava. “Si adoptes, salves dues vides: la del gos que et quedes i la del lloc que deixes lliure a la gossera”.

150 gats a la protectora

La situació a Laika, la protectora de gats de Borda Vidal, no és millor. La organització, en aquests moments, està acollint 150 felins. “Falta molta conscienciació”, assegurava el seu president, Josep Mas. Una de les treballadores de l’entitat, Sandrine Desruels, denunciava ahir la pressió que en molts casos reben per part de propietaris que es volen desentendre dels animals. “Moltes vegades ens diuen que si no ens quedem els gats es veuran obligats a practicar-los l’eutanàsia”, relatava, mentre ho qualificava gairebé d’una “obligació”. “Què els hem de dir?”, preguntava. “Molta gent es pensa que es pot desentendre d’un gat a la mínima que té un canvi a la seva vida”, comentava, enumerant les causes més comunes com pot ser una ruptura de parella, un canvi de pis o la normativa restrictiva dels habitatges quant a mascotes. “Fins a quin punt això és legítim? Si féssim això amb els nens tindríem el país ple d’orfenats”, afegia. En aquest sentit, declara que convindrien més ajudes per part de Govern. “Quan no hi ha recursos a les famílies, serveis socials troba solucions. Per què no es fan càrrec també dels animals?”.

NORMATIVA PER AL BENESTAR ANIMAL

La normativa de nuclis zoològics que va aprovar el ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat al maig de l’any passat estableix que els propietaris que tinguin més de cinc gats o gossos hauran de disposar d’un perímetre de protecció adequat per evitar que els animals s’escapin o que hi puguin accedir depredadors. A més, les instal·lacions hauran d’estar dimensionades a les necessitats dels animals, que hauran de poder-se resguardar de les inclemències del temps.

CERCA D'UN PROFESSIONAL PER A LA REDACCIÓ DEL PROJECTE DE REFORMA DE LA GOSSERA

El Govern ha aprovat aquest dimecres, a proposta del ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, l’obertura d’un concurs públic per a la selecció d’un professional de l’arquitectura per a la redacció del projecte i direcció de les obres de reforma de la Gossera oficial. Així, i tal com ja van explicar el cap de Govern, Xavier Espot, i la ministra Calvó durant la visita a les instal·lacions l’octubre passat, el Govern tenia pressupostades actuacions de millora a les instal·lacions atenent les demandes de les associacions. El projecte, que té la voluntat de millorar els espais on estan els gossos, haurà de contemplar millores a les instal·lacions existents, tant de les gàbies com dels espais exteriors, i l’ampliació de la caseta existent a fi de dotar-se d’uns millors espais per al personal, per a l’atenció al públic i nova sala de cures. Tot, seguint les indicacions del Departament d’Agricultura.

tracking