iniciativa comunal

Un 45% dels gossos amb l'ADN al registre

Pocs propietaris de cans han fet l’analítica necessària per poder identificar les tifes que embruten els carrers

Una dona al carrer passejant dos gossos.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Només un 45% (4.000) dels gossos inscrits al RAC (Registre d’animals de companyia) han estat genotipats pels propietaris, un percentatge molt baix que no compleix les perspectives dels comuns, que són els que han tirat endavant la iniciativa de tenir l’ADN dels animals per poder, d’aquesta manera, identificar les tifes al carrer i combatre l’incivisme d’alguns propietaris.

Es tracta d’una mesura controvertida que ha generat polèmica des de l’inici. Els veterinaris s’hi van oposar, convençuts que serà impossible saltar a la fase 2 –recollida de les tifes– perquè no hi haurà suficients gossos identificats amb l’ADN. Per assegurar l’èxit és necessari un mínim del 75% de la població, una xifra que no és fútil perquè és la mateixa empresa encarregada de les analítiques la que considera que per sota d’aquest nombre moltes mostres no podran ser identificades, però sí que suposaran una despesa per als contribuents.

Crida l’atenció que el percentatge més baix correspon a Escaldes-Engordany. L’explicació és clara. El comú de Rosa Gili es va desmarcar d’aquesta iniciativa i, per tant, els escaldencs no han gaudit del període de gratuïtat i han hagut de fer el pagament de l’analítica, amb un cost de 28,50 euros. El reglament que deriva de la Llei de tinença i de protecció d’animals recull la demanda dels comuns per poder fer anàlisis genètiques, i afecta també la parròquia escaldenca. Andorra la Vella i Ordino, en canvi, estan bastant per sobre de la mitjana, però lluny del 75% idoni per assegurar l’èxit d’aquesta nova fórmula.

Segons les dades oficials, a Andorra hi ha 8.500 gossos registrats. Amb les xifres a la mà, els veterinaris consultats ahir es van mostrar molt escèptics. A Escaldes pràcticament van descartar que es dugui a terme, ja que el nombre de resultats nuls serà molt elevat. Cap parròquia s’apropa al 75% de mostres necessàries i això per als veterinaris ha de fer reflexionar els comuns. Per això van demanar que no es comencin a recollir mostres davant l’alta probabilitat que no es puguin identificar, i sobretot van fer una crida a les corporacions perquè no intentin pressionar els propietaris amb la imposició de multes. Amb la llei a la mà, qualsevol corporació pot recórrer al RAC i sancionar tots els propietaris de la seva parròquia que no han fet l’analítica al seu gos, encara que el ministeri d’Agricultura ha recomanat que no es faci. En aquest context, van alertar que tenen constància que els banders han començat a recollir tifes a Canillo, ja que des de dimecres passat es pot multar.

Els veterinaris van insistir que els propietaris tinguin en compte que la xapa identificativa que certifica que l’animal ha fet la prova d’ADN no és obligatòria i és purament un accessori pel qual ningú pot ser sancionat. Aquests professionals estan convençuts que la majoria dels propietaris que han fet l’analítica s’han mogut per por a les sancions i no per convicció que la mesura és beneficiosa.

S'ACABA EL PERÍODE DE SUBVENCIÓ

El cens d’ADN caní ha finalitzat la campanya de gratuïtat amb més de 4.000 gossos inscrits. De fet, els comuns informen que els últims dies s’han arribat als 600 registres i en un mes se n’han obtingut 2.000. D’aquesta manera, a partir d’ara els propietaris de cans que resideixin a les parròquies de Canillo, Encamp, Ordino, la Massana, Andorra la Vella i Sant Julià hauran de realitzar el tràmit al seu comú i fer el pagament. El fet de no haver fet la identificació pot comportar una sanció de 300 euros.

Un 45% dels gossos amb l'ADN al registre

tracking