Votacions a França

Macron guanya la primera volta de les legislatives

Els residents francesos tornen a votar a Andorra diumenge vinent a la segona volta

Mélenchon celebrant els resultats.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La coalició Junts que inclou La República a Marxa, el partit del president Emmanuel Macron, ha aconseguit una mínima victòria en la primera volta de les eleccions legislatives celebrades ahir a França, amb un 25,75% dels sufragis. Els primers recomptes fets públics ahir al vespre atorgaven a la coalició d’esquerra Nova Unió Popular Ecologista i Social (coneguda com a Nupes) entre un 25,7 i un 25,8% dels vots però finalment aquest matí el recompte indica que la formació puja molt però suma un 25,66% de vots. L’aliança liderada per Jean-Luc Mélenchon i els partidaris de Macron se situen clarament davant de la ultradretana Agrupació Nacional de Marine Le Pen, que obté un 18,68%, dels Republicans i els seus aliats i de Reconquesta!.

Els comicis es van saldar amb un rècord d’abstenció a la història recent de França, amb més de la meitat dels electors (prop del 53%) que no van acudir a l’urna. La projecció de repartiment d’escons situen la coalició del president a punt de perdre la majoria absoluta (actualment té 350 escons), amb entre 255 i 310 diputats, en una cambra on la majoria absoluta se situa en els 289. Dos mesos després de la còmoda victòria de Macron a les presidencials, el seu projecte polític es pot veure debilitat si no aconsegueix la majoria a la cambra baixa.

Mélenchon va ser el primer dirigent a reaccionar i va assegurar que la coalició d’Emmanuel Macron havia estat “abatuda i derrotada”, tot i que finalment ha sumat més vots. La composició de la nova Assemblea Nacional s’acabarà de decidir diumenge que ve a la segona volta dels comicis que es celebrarà de manera conjunta tant a França com a l'estranger. Els residents francesos tornen a estar convocats a les urnes a l'ambaixada a Andorra.

tracking