el govern convoca el sector dels allotjaments la setmana vinent

Divulgació per 'vendre' la taxa turística

Les agències de viatges ja han anat informant els clients de l’aplicació del nou tribut

Turistes amb maletes a la capital.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Palau de Gel, a Canillo, acollirà dilluns la primera de les quatre reunions que el Govern ha convocat durant la setmana que ve per explicar al sector dels allotjaments turístics els detalls de l’aplicació de la taxa que hauran d’abonar els visitants a partir de l’1 de juliol i “esvair dubtes”. Dimarts vinent la trobada serà a la capital, concretament a la sala d’actes del centre cultural la Llacuna, dimecres a la sala de reunions del centre esportiu del Pas de la Casa i la quarta convocatòria és per divendres al teatre de les Fontetes de la Massana. L’hora de reunió de les tres primeres trobades és a les deu del matí, mentre que la de la Massana s’ha convocat a les tres de la tarda, segons la informació difosa per l’executiu.

El Consell General va aprovar dijous la Llei que regula l’impost sense que prevegi la gran reivindicació del sector, que era l’ajornament fins a la temporada d’hivern de l’aplicació, per no perjudicar els contractes amb els majoristes de viatges ja tancats per a aquest estiu. El president de l’Associació d’Agències de Viatges, Jaume Escoda, va explicar ahir que ja fa dies que les companyies receptores avisen els clients, els majoristes, de la nova taxa per incloure-la als nous contractes, tot i que va recordar que “fins fa ben poc” no estava clara quina seria finalment la data d’aplicació. El problema són aquelles reserves “fetes amb molta antelació en què no s’aplicava”. En aquest sentit, Escoda va indicar que es negocia qui se’n fa càrrec, si es repercuteix en el client o es busquen d’altres fórmules. Des de la Unió Hotelera van apuntar fa alguns dies que alguns establiments assumirien els imports per no aplicar-los als visitants.

La taxa serà d’un a tres euros per nit, en funció del tipus d’allotjament i la categoria, i l’hauran d’abonar tots els visitants majors de 16 anys. L’allotjament és l’ens recaptador i per això la rellevància de les trobades informatives de la setmana vinent. Cada allotjament haurà de liquidar després aquests diners a l’administració central a través d’un sistema que s’ha lligat al ROAT, el registre de clients comú a tots els establiments. Malgrat que la data d’aplicació no ha variat tal com el sector volia, la taxa sí que ha sofert algunes modificacions durant el tràmit parlamentari, com ara que no es pagarà a partir de la vuitena nit d’estada.

IMPACTE DE LA PUJADA DEL COST DEL TRANSPORT

El sector turístic va ser un dels més colpejats per la pandèmia i en conseqüència les agències de viatges van veure com la seva activitat queia sota mínims. Ara, quan s’assolia la normalitat postpandèmica, es viu l’afectació “de la guerra d’Ucraïna, la pujada del preu dels carburants i, en conseqüència, els costos dels transport han pujat”. Escoda va assenyalar que a nivell receptiu pot passar que si un autobús que ha de portar un grup no omple les places opti per anul·lar el viatge perquè el cost del carburant no compensa el desplaçament. “El carburant és un problema afegit”, va indicar Escoda, tot i que es va mostrar optimista sobre els resultats dels propers mesos després d’un hivern que “ha estat mitjanament bo”.

tracking