Seguretat Social

La CASS augmentarà el control de les baixes

La parapública ha detectat males praxis que han generat un sobrecost de 200.000 euros en visites telemàtiques indegudes en l'últim any i mig

Presentació de la nova estratègia de la CASS aquest matíEmma Coll

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La CASS reforçarà el sistema de control de les prestacions i de les cotitzacions després que durant l'últim any i mig s'hagin detectat males praxis que han generat un sobrecost de 200.000 euros en visites telemàtiques que indegudes. La directora de la parapública, Joaquima Sol, ha recordat que es tracta de diners públics i que és la seva obligació controlar les recaptacions i les prestacions.

En concret, el director de prestacions, Ignaci Arbusà, ha detallat aquest matí que el Pla Estratègic de la CASS per als anys 2022-2025 fixa com a nou objectiu reforçar els controls tant de les baixes com dels prestadors sanitaris. El motiu és que arran de la pandèmia s'han detectat les irregularitats "suficients" com perquè s'hagi de millorar el control. Arbusà ha parlat, per exemple, de casos en què l'assegurat ha intentat perllongar la baixa amb l'ajuda del prestador. En aquest sentit, ha admès que és "impossible" controlar tots els pacients que estan de baixa. Ara bé, la CASS treballa amb algoritmes de risc que seleccionen les persones que cal citar per controlar. I el mateix passa amb els prestadors sanitaris. La parapública compta amb sistemes per identificar els professionals sanitaris que cal citar per revisar, per exemple, per què per la mateixa malaltia a vegades ofereixen baixes més llargues.

Així, Arbusà ha indicat que s'ha citat els professionals que presentaven dades alterades per normalitzar els processos, però no se'ls ha sancionat. També ha destacat que "la pandèmia és un element distorsionador brutal". Arbusà ha afegit que el control té un àmbit d'aplicació molt ample. Per aquest motiu, una altra novetat és la incorporació d'un tècnic de compliment normatiu, que no serà "la persona del control", sinó que "ajudarà a establir mecanismes de control intern" en totes les àrees. Un altre tema cabdal per a la CASS és el tractament de les dades sensibles. Arran de la nova llei de protecció de dades personals, la parapública també ha incorporat a la seva plantilla un delegat de protecció de dades. A més, han destacat la traçabilitat dels accessos, el treball que estan portant a terme en ciberseguretat i la creació d'un comitè específic.

tracking