SALUT

Mas destaca la gestió sanitària de la pandèmia

La secretària d'Estat de Salut participa en la vuitena reunió d'alt nivell de la Iniciativa dels Petits Estats de l'Organització Mundial de la Salut (OMS)

Els participants aprovaran la Declaració de MontenegroGovern d'Andorra

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La secretària d'Estat de Salut, Helena Mas participa aquesta setmana en la vuitena reunió d'alt nivell de la Iniciativa dels Petits Estats de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que se celebra a Montenegro, segons informa l'executiu en un comunicat. En aquest sentit, es tracta d'una trobada de ministres i secretaris d'Estat representants dels petits països que forment part d'Europa i, en aquesta ocasió, se centra en com encaminar-se cap a una millor salut i benestar.

Així, Mas ha intervingut en dues taules rodones on ha compartit amb la resta les estratègies del sistema andorrà de salut i sobretot s'ha focalitzat en la necessitat de reforçar-lo per prevenir i preparar-se per altres situacions similars. En aquesta línia, la secretària d'Estat ha exposat algunes de les conclusions extretes de la recent pandèmia mundial de la covid-19 i les decisions que s'han aplicat al país. Govern afirma que pel que fa al pla de vacunes, Mas ha recordat que l'executiu va optar per una estratègia mixta per aprovisionar-se de vaccins i rebre'n tant des dels països veïns com des de la iniciativaCOVAX. Avui dia, ha remarcat, prop del 85% de la població ha rebut la pauta completa de la vacuna.

Per altra banda, i pel que fa a les relacions amb altres països que permeten coordinació i cooperació en l'àmbit sanitari. Mas ha recordat el cas d'una pacient de la Seu d'Urgell que necessitava ventilació mecànica i va ser ingressada i tractada a l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell. Així mateix,pel que fa ala comunicació amb la població respecte a les mesures i recomanacions, la secretària d'Estat ha parlat de l'estratègia de comunicaciódirecta, amb rodes de premsa diàries i ha reiterat la confiança i corresponsabilitat de la ciutadania, fet pel qual en cap moment es va haver d'activar l'estat d'alarma al país.

La segona taula rodona ha tingut a veure amb la promoció d'un turisme sostenible i saludable, Mas ha apuntat que cal apostar per un model basat en la qualitat, sinònim de territori i que integri en el seu valor la sostenibilitat, la seguretat i el respecte. Així mateix, segons apunta l'executiu, també s'ha referit a la importància de formar els professionals per tal d'oferir una aposta turística de qualitat. Mas ha recordat que Andorra és la seu de l'Acadèmia de l'Organització Mundial del Turisme (OMT) des del 1998, i que el Principat també organitza, cada dos anys, el Congrés Mundial de Turisme de Neu i Muntanya.

Un cop finalitzin les sessions, els participants en la vuitena reunió d'alt nivell de la Iniciativa dels Petits Estats de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) aprovaran la Declaració de Montenegro: "Cap a una millor salut i benestar als petits països de la regió europea", segons relata Govern. Entre altres,elsrepresentants dels 11 estats membres hi remarquen que "el finançament sanitari ha de ser suficient per cobrir les necessitats sanitàries, estable i previsible, i generat de manera equitativa, per assegurar un finançament públic sostenible per a la salut". Així, es comprometena què"quan la despesa sigui insuficient, intentarem augmentar-la a nivells proporcionals a les necessitats sanitàries". En aquest sentit, "demanem a l'OMS que col·labori amb els petits països per analitzar la protecció financera, la política de cobertura i l'espai pressupostari per a la salut, facilitant un diàleg polític basat en evidències".

tracking