dades de l'hospital

La Covid dispara els casos de depressió, ansietat i addicció

El cap de l’àrea de salut mental del SAAS assegura que es tracta d’una onada més de la Covid-19 causada per les restriccions

L'entrada de l'àrea de salut mental de l'hospital.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 2021 el servei de salut mental del SAAS va atendre 362 pacients nous a la Unitat de Conductes Addictives i amb les dades més recents a la mà, les del febrer del 2022, es van realitzar prop de 3.000 consultes vinculades a problemes de depressió o ansietat. Si ens centrem únicament en els casos en adults, el febrer passat es van atendre 400 persones més per depressió i ansietat que el febrer del 2021. Carlos Mur, cap del servei de salut mental del SAAS, assegurava que “esperàvem que tindríem més feina arran d’aquesta setena o vuitena onada de la Covid que podem dir que és el deteriorament de la salut mental, però la veritat és que ha superat les expectatives”.

Els casos entre adolescents han crescut especialment les seves visites ordinàries, d’urgències i ingressos al servei de salut mental. Específicament en les urgències la mitjana abans de la pandèmia era d’unes 4 visites per casos aguts en salut mental en adolescents al dia i ara oscil·len entre les 7 i 8, una xifra similar a la que registren molts centres sanitaris a Catalunya, per exemple.

Augment de les addicions

El 2021 es van fer 3.604 visites de conductes addictives, que són 400 més que el 2019. “La xifra a la qual donem més rellevància és a les primeres visites, al llarg del 2021 hi va haver 362 pacients nous a l’UCA”, comentava Carlos Mur. “Hem de ser conscients del risc que té una persona amb un trastorn addictiu i que ha de passar una quarantena, o que va estar confinat com tothom durant la primera onada”, afegia. El risc d’estar aïllat durant dues setmanes suposa un increment del consum de la substància a la qual és addicte. Actualment, hi ha 645 pacients en seguiment a l’UCA, són persones que poden haver estat a aguts per altres problemes de salut mental. Sobre els nous ingressos, Mur detectava un creixement dels trastorns afectius mixtos amb símptomes de depressió i l’abús de substàncies com l’alcohol, el cànnabis i també estimulants com la cocaïna.

Durant la pandèmia els trastorns mentals més greus com l’esquizofrènia, el trastorn bipolar o l’alzheimer no han crescut especialment. En canvi, assenyalava Mur que “hem vist que els casos de depressió, ansietat i algunes fòbies com per exemple l’agorafòbia han crescut molt”, aquest tipus afectació lleu dominen les atencions de salut mental.

Depressió i ansietat

Durant el primer trimestre del 2022 el 75% de les primeres visites que va rebre el SAAS van ser a causa de problemes vinculats a la depressió i l’ansietat. Entre els adults, és a dir, la franja dels 18 als 65 anys, es van registrar 2.468 visites només el mes de febrer, unes 400 més que el mateix mes del 2021. En el cas dels adolescents, només el mes febrer se’n van atendre prop de 300 per casos de depressió i ansietat. “També hem detectat molta distímia entre els adults, una depressió lleu persistent”, afegia Carlos Mur, cap de l’àrea de salut mental de la SAAS.

Tot i que els adults no se n’escapen, entre els adolescents el creixement de casos de depressió és especialment gran. “El 2020 vam atendre per aquestes malalties mentals 460 adolescents, el 2021, 560, 100 més. En el que portem del 2022 els casos ja han augmentat un 15% respecte a l’any passat.”

Contractació de personal

Carlos Mur assegura que ja feia un temps que s’arrossegava la falta de personal. “Entre 2015 i 2019 les visites per salut mental es van doblar i tot això va passar amb els mateixos professionals”, es lamentava. A poc a poc incorporant personal al servei. A partir del juny aniran entrant fins a 4 professionals nous. Mur posava èmfasi també en la necessitat de tenir més treballadors socials. “Tenim un treballador social i mig per al servei de salut mental. El treballador que està amb nosaltres a temps complet porta simultàniament 650 casos ell sol”, comentava. “No és una situació sostenible”, es lamentava.

tracking