Sisme

Un terratrèmol de magnitud 2,1 sacseja Andorra

El moviment es va produir dijous a les 6.23 hores amb l’epicentre a Os de Civís

Localització del sisme que s'ha percebut avui a AndorraICGC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un terratrèmol de magnitud 2,1va sacsejar Andorra a les 6.23 hores d'aquest dijous ambepicentre Os de Civís, a la comarca de l'Alt Urgell, i a una profunditat d'1,8 quilòmetres, segons informava l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). La investigadora d'Andorra Recerca + Innovació, Anna Echevarria, va explicarque inicialment la magnitud s'havia fixat en 1,9 perquè és la que vandetectarels aparells amb la mesura automàtica que fan i després la revisió que va ferun especialista donava la magnitud definitiva de 2,1. Echevarria comentava que el sisme "es considera superficial, com tots els que hi ha hagut en els últims mesos i ha estat percebut per algunes persones al país" ja que alguns ciutadans s'han posat en contacte amb l'entitat.El més probable és que hagin notat la sacsejada les persones que estiguessin "en repòs, en llocs on no passaven cotxes i més si estaven en pisos alts" i més a les zones properes a l'epicentre, com a la Massana.

La investigadora destacava que aquest sismeforma part de l'episodi que s'està vivint en l'últim any sempre per la zona d'Os de Civís "on constament s'estan produint petits terratrèmols en el mateix punt pel moviment de les plaques tectòniques i es va alliberant energia". I incidia que el moviment de dijous "ens recorda que estem en una zona sísmica" i apunta que al 2019 hi va haver un episodi similar a Montferrer i que entren dins dels moviments naturals dels Pirineus.

Les primeres dades d'altres entitats indicaven que el sisme havia tingut una magnitud de 2,3 i que s'havia produït a cinc quilòmetres de profunditat amb epicentre a Sant Julià de Lòria. I els sismògrafs de l'ICGC havien detectat dimecresdos petits terratrèmols amb epicentre a l'Alt Urgell.El primer de magnitud 0,6 i de nit un sisme d'1. I dimarts s'havia registrat un moviment de 0,9 de magnitud en la mateixa comarca catalana limítrof amb Andorra.

Andorra Recerca + Innovació ha obert una enquesta perquè les persones que hagin percebut el terratrèmol aportin detalls que serveixen a l'entitat per tenir dades més concretes del sisme de dijous.

Més fort al febrer

Els moviments sísmics s’han intensificat els últims mesos al país. El més fort es va registrar l'1 de febrer a les 3.02 de la matinada amb una magnitud de 3,8 i epicentre a Os de Civís. La intensa sacsejada va anar seguida demés de trenta rèpliques que es van produir al llarg de les hores següents. Aquest terratrèmol va ser percebut per la majoria de la població i un 14% de les persones que van respondre l'enquesta oberta per Andorra Recerca + Innovació van assegurar que havien sentit pànic.

tracking