CONSELL D'EUROPA SOBRE ELS DRETS DELS NENS

Andorra demana garantir la seguretat dels infants desplaçats

El Principat ha subscrit una declaració que condemna l'agressió de Rússia contra Ucraïna i expressa la necessitat d'assegurar el refugi i protecció dels menors

La ministra Pallarés ha intervingut a la conferènciaGovern d'Andorra

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorra ha subscrit una declaració juntament amb cinc estats membres més del Consell d'Europa -Bèlgica,Luxembug, Mònaco, SanMarinoi Eslovènia- i que ha estat recolzada per uns altres trenta-vuit estats membres, segons ha informat el Consell d'Europa en un comunicat. En aquest sentit, la declaració condemna "en els termes més ferms possibles l'agressió de la Federació Russa contra Ucraïna i expressen la seva gran preocupació pel seu impacte immediat i a llarg termini sobre milions de nens ucraïnesos". Per això, els estats insten al govern rus a "abstenir-se d'atacs militars contra civils i béns civils" i demanen que es deixi d'exposar els nens al risc de "ser assassinats, ferits, traficats, segrestats, explotats i abusats sexualment. Necessiten protecció i refugi immediats. Estem especialment preocupats pel destí de més de 100.000 orfes, inclosos molts nens amb discapacitats". Aixímateix,assenyalenque la meitat dels aproximadament deu milions de refugiats i desplaçats interns d'Ucraïna són nens".

Per això, la declaració posa especial èmfasi en la "necessitat urgent de prendre mesures per oferir protecció a tots els infants, tant si encara són a la zona de guerra, desplaçats interns, fugint o buscant refugi a les zones veïnes o a altres països". En aquesta línia, com a estats membres del Consell d'Europa reafirmen "el paper central de la nostra organització, el seu nucli en valors i mecanismes de protecció dels drets humans, que són encara més rellevants en el context del'agressióde la Federació Russa contra Ucraïna".

Comitè de Ministres del Consell d'Europa

El Consell d'Europa en la conferència d'alt nivell que s'ha dut a terme avui 7 d'abril a Roma i que continua demà, ha designat com a nova prioritat garantir i protegir els drets dels nens en situacions de crisi i emergència a l'Estratègia dels Drets de l'Infant del Consell d'Europa per al període 2022-2027, segons informa la mateixa organització en un comunicat. Així mateix, també s'ha inclòs com a prioritat la llibertat de violència, la igualtat d'oportunitats i la inclusió social, l'accés i l'ús segur de les tecnologies, la justícia i donar veu a cada infant.

La ministra Judith Pallarés ha participat en la trobada organitzada per la presidència italiana per compartir la nova estratègia pels drets dels infants (2022-2027). En el seu discurs, segons detalla Govern, Pallarés ha destacat l’estat actual de preparació del Pla Nacional per a la Infància i l’adolescència que ha comptat amb l’assistència de professionals i experts del Consell d’Europa. El Pla ha involucrat infants i joves andorrans d'entre 6 i 18 anys. La ministra també ha destacat la declaració promoguda per Andorra entre d'altres països sobre la situació dels menors a Ucraïna.

MarijaPejčinovićBurić, secretària general del Consell d'Europa en el seu discurs d'obertura va assenyalar, "la crisi a Ucraïna és devastadora per a milions de persones, especialment per als nens. La contínua agressió de la Federació de Rússia ens obliga a preguntar-nos què podem fer per protegir els nens en conflictes armats i per garantir els drets de tots aquells nens que han estat desplaçats o migrants a conseqüència de la violència". D'altra banda, Unicef va declarar que dos milions de nens havien fugit de la guerra a Ucraïna a finals de març de 2022 i 2,5 milions de nens més es trobaven desplaçats dins del país, el que suposa que un 60% dels nens a Ucraïna s'havien vist forçats a abandonar les seves llars.

Per això, la conferència se centrarà en com el Consell d'Europa, els seus 46 estats membres, els socis internacionals i la societat civil, poden ajudar a garantir la seguretat dels nens desplaçats, posar en marxa sistemes efectius de registre i tutela, en particular per als nens no acompanyats, formar professionals per ajudar els nens traumatitzats per conflictes armats, identificar i ajudar els nens que han estat víctimes d'abús sexual i tràfic, i donar suport a la tasca de les organitzacions de la societat civil, segons indiquen al comunicat. Durant la xerrada també es duran a terme sessions temàtiques i panells centrats en la salut mental dels infants, els drets ambientals, l'accés a la justícia, la protecció dels infants contra l'explotació i l'abús sexual, l'educació sexual integral i els reptes als quals s'enfronten els infants que actuen com a defensors dels drets humans. Aquesta nova estratègia s'ha desenvolupat amb l'aportació dels mateixos infants, ja que joves delegats de diversos països europeus estan aportant aportacions i recomanacions a l'esdeveniment.

En la sessió inaugural, la primera dama d'Ucraïna,OlenaZelenska, va dirigir un missatge a la conferència, llegit per l'ambaixador d'Ucraïna a Itàlia. També hi van assistir alts representants del Consell d'Europa i de la Unió Europea, així com ministres, viceministres, secretaris d'estat i subsecretaris d'Albània, Andorra, Estònia, Islàndia, Irlanda, Lituània, República de Moldàvia, Mònaco, Ucraïna, Armènia, República Txeca, França, Grècia, la Santa Seu, Hongria, la República Eslovaca i Turquia.

tracking