Espot s'obre a ampliar el topall de 250 refugiats

En una carta a l’Associació d’Ucraïnesos manifesta que el motiu de la limitació és acollir amb “les màximes condicions de benestar”

El minut de silenci contra la guerra que es va celebrar el 2 de març.SFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El cap de Govern, Xavier Espot, ha respost a la carta que la presidenta de l’Associació d’Ucraïnesos d’Andorra, Anastasia Kravets, li va lliurar personalment el 2 de març coincidint amb el minut de silenci davant de l’edifici administratiu del Govern per demanar la pau i el final del conflicte entre Ucraïna i Rússia. En la missiva, Espot explicita a Kravets el contingut del decret que l’executiu ha aprovat recentment per regular la situació dels refugiats ucraïnesos al Principat, que inclou una limitació de persones a acollir que s’ha xifrat en 250. No obstant això, sosté que es tracta d’un topall que es pot ampliar.

En la carta a la qual ha tingut accés el Diari, el cap de l’executiu lamenta que un mes després d’aquell minut de silenci perdurin “les tristes notícies sobre la situació humanitària al seu país”. Espot explica que el Govern ha aprovat un decret per establir el procediment per a l’acollida i el sojorn de les persones desplaçades a causa del conflicte armat i afirma que “el text regula el compromís de l’executiu d’oferir protecció temporal als desplaçats garantint la seva protecció social i l’accés a l’educació”.

El maxim responsable de l’executiu assenyala que el decret regula des de la creació d’un grup de treball interministerial fins al registre de persones desplaçades, que es fixa en 250. Justifica aquesta xifra pel fet que és “el nombre de persones que de moment Andorra pot acollir amb les màximes condicions de benestar” però assegura que és ampliable en el futur i “en funció de l’evolució de les circumstàncies”.

Xavier Espot clou la carta expressant el compromís de l’administració i de la ciutadania a ajudar en aquesta crisi humanitària. “Des del Govern, i crec que no m’equivoco si parlo en nom de tota la societat andorrana, farem tot el que estigui al nostre abast per facilitar l’acolliment i la inserció de les ciutadanes i ciutadans ucraïnesos al nostre país, un país solidari que sempre ha estat terra d’acollida”, exposa.

MÉS DE 13.000 EUROS RECAPTATS AMB ELS SMS

Andorra Telecom va informar ahir que l’enviament d’SMS per recollir fons per a Ucraïna ha recaptat 13.314 euros des de que es va activar el 7 de març passat. Es tracta d’una fórmula de recollida de fons que consisteix que els clients d’Andorra Telecom poden fer una aportació de dos euros enviant un missatge de text al 828 amb la paraula Ajuda. Ahir s’havien registrat 6.657 SMS. L’operadora mantindrà activat el programa solidari fins al 30 d’abril i distribuirà els diners recollits entre Càritas, la Creu Roja i l’Unicef, que són les tres entitats que estan treballant a Ucraïna.

ZORZANO, A LA INTERVENCIÓ DE ZELENSKI AL CONGRÉS

El cònsol honorari d’Ucraïna, Antoni Zorzano, assisteix avui al parlament que el president Volodímir Zelenski dirigirà al Congrés dels Diputats espanyol, seguint amb les intervencions que ha anat realitzant davant les cambres legislatives de diferents països europeus per demanar ajut i solidaritat. Zorzano ha estat convidat pel ministre d’Afers Exteriors d’Ucraïna, Dmitro Kuleba. El cònsol honorari, que ocupa les funcions des de l’any 2008, ha aprofitat aquesta invitació per suggerir que el president ucraïnès dediqui algunes paraules al Principat i ha recordat a les autoritats ucraïneses la ferma condemna d’Andorra a la invasió russa, el fet que el país s’ha sumat a les sancions a Rússia i la reacció del govern de Putin, que ha declarat el Principat estat hostil. La intervenció de Zelenski es preveu a les 17 hores.

tracking