balanç de seguiment del 2021

Els ossos bruns del Pirineu tornen a 'oblidar-se' del Principat

Una petjada a la neu és l’única presència detectada l’any passat d’un exemplar al país

Un dels ossos bruns que viuen al Pirineu.ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Grup de Seguiment Transfronterer de l’Os Bru als Pirineus (GSTOP) només va constatar un indici de la presència del plantígrad a les muntanyes del Principat l’any passat. Va ser el 4 d’abril quan els banders van localitzar una petjada a la neu, en una zona molt propera a la frontera amb l’Arieja. El novembre del 2020 dues excursionistes van alertar els banders de la troballa de petjades a la zona del Cataperdís. La gairebé nul·la presència d’indicis segueix considerant el Principat com una zona de pas molt residual de l’os bru.

L’animal esquiva Andorra malgrat que el Grup de Seguiment Transfronterer va comptabilitzar setanta exemplars d’os bru als Pirineus durant el 2021, segons es desprèn del balanç anual de la població i de les actuacions de seguiment i conservació dutes a terme l’any passat. Aquesta xifra correspon al nombre mínim d’ossos detectats en un any determinat i es revisa anualment.

Les dades constaten un augment de la població ja que el 2020 es va fixar en 68 exemplars; el 2019, en 59, i el 2018, en 52. Així mateix, s’han registrat 15 noves cries de vuit femelles diferents. Es tracta de la segona xifra més alta registrada, després del 2020. Els ossos detectats a Catalunya i l’Aran se situen en 38, entre els quals 9 cadells.

Pel que fa al sexe de la població identificada i comptabilitzada el 2021, hi ha 34 femelles i 32 mascles. Dels 70 exemplars, 36 són adults i 19 són subadults; dels 15 cadells, hi ha 6 femelles, 5 mascles i 4 de sexe no identificat. L’àrea geogràfica de presència de l’os bru als Pirineus comprèn una superfície de 6.500 quilòmetres quadrats.

Quant al nombre de naixements de plantígrads, s’han registrat en total 15 noves cries de vuit femelles diferents. Es tracta de la segona xifra més alta registrada, després del 2020. Les femelles que s’han reproduït són Caramelles (amb 2 cadells), Caramellita (3), Sorita (3) Beret (1), Bulle (1), Reglisse (1), New18-04 (2) i New18-06 (2). Les últimes cinc femelles s’han reproduït per primera vegada. I, cinc mascles han tingut cadells, entre els quals el mascle Goiat, alliberat l’any 2016.

Entre el 1996 i el 2021 han nascut un total de 114 cries de 62 ventrades. D’altra banda, 9 exemplars s’han donat per morts o desapareguts durant el 2021. En aquest recompte de baixes es comptabilitzen els exemplars dels quals es té evidència de la mort o bé no es té cap indici des de fa dos anys. El Grup de Seguiment Transfronterer de l’Os Bru als Pirineus està format per representants del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, el Cos d’Agents Rurals, el Conselh Generau d'Aran i els governs d’Andorra, França, l’Aragó i Navarra.

PLA TRANSFRONTERER CENTRAT EN LA POBLACIÓ D'OS I LLOP

Paral·lel al seguiment de la població de plantígrads està en marxa el projecte LoupO, que té com a objectiu principal desenvolupar un pla transfronterer integrat i estandarditzat per al monitoratge i seguiment de les poblacions d’os i llop dels Pirineus i crear una base de dades comuna entre països. Aquest projecte, que té una durada de 31 mesos, finalitzarà aquest mes de maig i permet realitzar estimacions poblacionals per tal d’optimitzar recursos i adaptar-se a les creixents poblacions d’ambdós carnívors. També busca com afavorir l’aparició de mesures per millorar la convivència del llop i l’os en un territori marcat per l’activitat humana.

tracking