cost de la vida

Els carburants mantenen la inflació a l'alça

L’IPC interanual s’ha situat al 4,8% després de la pujada del 0,7% del març

El preu dels aliments va augmentar al març.ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’índex de preus al consum (IPC) al Principat s’ha situat en nivells màxims en els darrers dies amb una taxa interanual del 4,8 per cent a final de març, segons va publicar ahir al matí el departament d’Estadística amb el càlcul avançat de l’indicador econòmic. La variació de preus del mes passat ha estat d’una pujada del 0,7 per cent que s’ha afegit al 4,1 per cent d’inflació que reflectia la taxa interanual de l’índex de preus al consum del febrer.

Segons les dades del departament d’Estadística, la inflació interanual del març de l’any passat va ser del 0,8 per cent. Des d’aquella data el cost de la vida ha augmentat amb només una baixada de poc més d’una dècima el juliol de l’any passat. Des de l’octubre l’augment dels preus s’ha accelerat fins arribar a la xifra d’increment del 4,8 per cent del mes passat.

CARBURANTS I ALIMENTS

El departament d’Estadística indica en la nota publicada ahir al matí que l’increment de la inflació està motivat per l’augment de preus dels carburants i lubricants, dels de l’alimentació “per una acceleració en general” i pels dels de l’habitatge, amb l’ascens dels lloguers i del fuel domèstic. Les dades del departament d’Estadística posen en relleu que la pujada de l’índex de preus al consum ha estat més moderada en vestit i calçat.

L’índex de preus al consum avançat d’Andorra està gairebé en els nivells de la inflació a França que amb els primers càlculs se situa en el 4,5 per cent amb una pujada de 0,8 dècimes al març. L’indicador espanyol de l’índex de preus al consum està disparat després d’enfilar-se fins al 9,8 per cent en les estimacions avançades del març per l’augment d’un 2,4 per cent en l’últim mes.

El departament d’Estadística remarca que “l’indicador avançat proporciona únicament una informació orientativa i, per tant, no ha de coincidir necessàriament amb la dada definitiva de l’índex de preus al consum”, però habitualment les variacions són mínimes.

Cal recordar que es calcula aquest indicador avançat amb l’objectiu d’aportar la mateixa informació, en temps i qualitat, que les dades publicades pels instituts d’Estadística de la Unió Europea. Aquest indicador avançat es calcula seguint la mateixa metodologia utilitzada per al càlcul de l’índex de preus al consum. La diferència entre ambdós indicadors rau en la informació utilitzada. Aquest indicador suposa un càlcul previ de l’IPC amb el 93 per cent aproximat dels preus de març entrats. Per a les sèries de preus que encara no han estat enquestades, s’utilitza el mateix preu del mes anterior. L’indicador avançat proporciona únicament una informació orientativa i, per tant, no ha de coincidir necessàriament amb la dada definitiva de l’índex de preus al consum.

tracking