El Consell aprova la llei d'igualtat amb emoció i consens

Més d’un conseller general s’ha emocionat durant un debat marcat pel convenciment que es tracta “una fita històrica” al país

Membres dels col·lectius feministes al consellMarc Romero

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Sessió emotiva al consell general en la qual s'ha aprovat "la llei per a l'aplicació efectiva del dret a la igualtat de tracte i d'oportunitats i la no-discriminació entre dones i homes". El text ha tirat endavant per unanimitat dels consellers presents i amb un consens general entre els partits, inclosos els de la majoria, que aquesta és una llei "que suposa una passa endavant", com ha assegurat el cap de Govern, Xavier Espot, però que "el camí entre la igualtat de les dones i homes no s'acaba aquí", com ha recordat Cristina Rico, vicepresidenta de l'Associació de Dones d'Andorra, present al consell conjuntament amb altres representants de les associacions feministes del país.

El text, entre altres qüestions, inclou la coeducació en tot el sistema educatiu, que les entitats que rebin subvencions públiques o que estiguin obligades a auditar comptes hagin de tenir un òrgan directiu en el qual cap sexe suposi més del 60% dels membres, o la modificació del codi penal per castigar la falta de consentiment en cas de delicte sexual, tipificant aquest acte com a violació.

En la seva intervenció el cap de Govern ha reafirmat que "assolir la igualtat no és una quimera" i que aquesta llei "té unatransversatilitat, perquè s'aplicarà en tots els àmbits de la societat". "Hem de formar ciutadanes i ciutadans lliures responsables autònoms i solidaris, capacitats de no perpetuar més els estereotips sexistes", ha assegurat Espot que creu que "s'obre un nou escenari per trencar la barrera invisible que encara impedeix la plena igualtat".

La consellera general de Demòcrates, Berna Coma ha apuntat que "la Llei no ha pogut recollir tots els aspectes, però representa una millora notable, avui som davant una fita històrica que respon a tots els avenços que s'han anat fent a Andorra des del 1970". Tanmateix, Coma ha tornat a insistir que "no ens cansarem mai per aconseguir l'objectiu de zero víctimes al país".

Per part dels Liberals, Sílvia Ferrer, ha destacat que el text aprovat "procura que es vagi més enllà del simple reconeixement del dret a la igualtat, si no que sigui efectiu i que acabi amb la desigualtat estructural que patim les dones", mentre que un molt emocionatRaulFerré, conseller general de Ciutadans Compromesos, ha recordat la importància de les passes endavant que s'han anat fent al país. "Avui recordocom de contenta estavala meva mare quan va poder votar per primer cop; nosaltres continuarem recolzant totes les mesures que vagin en la direcció de la igualtat", ha afirmat Ferrer.

Pel que fa als grups de la minoria, JudithSalazar, consellera general socialdemòcrata, ha reconegut que "nosaltres volíem una llei que obligués més que no pas que afavorís; arribats a aquest punt és millor implementar fer una llei amb una forma més executiva que la que aprovem".Salazarha lamentat la "politització" de l'Institut de la Dona i ha celebrat "el mecanisme que a proposta del PS, que el cap de Govern ha recollit el guant, per seure a una taula i poder parlar sobre l'avortament".

Des deTerceravia, el president del grup parlamentari Josep Pintat, ha assenyalat que el text que ja es va presentar des de Govern "teniael suficientper acomençar a caminar i veure ja avui els efectes de la seva aplicació" i ha demanat atenció perquè "aquest text modifica molts textos".

La consellera no adscrita CarineMontanerno ha centrat el seu discursamb relació ala llei d'igualtat, sinó que ha fet referència a la resposta que el cap de Govern li va donaren relació ambla demanda d'informació sobre les adjudicacions a les empreses del president del grup parlamentari liberal, en el que ha acabat amb una picabaralla amb laSíndica General.

tracking