Salut

La CASS cobrirà psicologia, canvis de gènere i reproducció assistida

El ministre Martínez Benazet s'acomiada del càrrec amb l'aprovació de la cartera de serveis que fixa les prestacions amb reemborsament

Joan Martínez Benazet s'acomiada d'Eric Jover avui en l'última compareixença com a ministreFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La reproduccció assistida, la disfòria de gènere, la podologia, els actes de psicologia, la dietètica ambulatòria i més estudis genètics preventius tindran cobertura de la CASS. Les noves prestacions seran reemborsades amb l'aprovació avui del reglament de la cartera de serveis sanitaris del consell de ministres i ha estat l'última decisió adoptada amb Joan Martínez Benazet com a ministre de Salut, càrrec del que s'ha acomiadat avui.

Martínez Benazet ha remarcat que la cartera de serveis suposa fixar per primera vegada tots els actes, productes i prestacions oferts per la sanitat i es fa amb l'objectiu de fer un ús més responsable dels recursos sanitaris. I ha incidit que era un de les prioritats del Govern perquè fa anys que hi hi havia el mandat d'establir la cartera de productes i serveis. Les noves prestacions entraran al sistema en un màxim de 6 mesos que és el termini marcat per desenvolupar els reglaments que estableixin en detall cada especialitat que sempre s'ha de fer amb prescripció mèdica. Després d'un any de la inclusió d'aquests serveis es farà una avaluació de l'impacte que ha tingut i s'analitzarà amb comissions de seguiment com ha funcionat perquè el titular de Salut ha recalcat que la cartera de serveis "és un document obert que s'anirà renovant i proveint de més serveis".

El ministre ha destacat la inclusió dels actes psicològics per primera vegada que comportarà el reemborsament de la psicometria, per valorar l'estat de salut de la persona i la psicoteràpia de manera individual i en grup per a famílies que hagin passat una situació difícil. La cobertura de la reproducció assistida es concreta en el pagament de la inseminació artificial i la fecundació in vitro. I en la disfòria de gènere tindrà cobertura de la CASS dels tractaments hormonals i quirúrgics quan siguin necessaris.

La cobertura de la podologia serà per a actes per alteracions i malalties i no per a confort ni per millorar el rendiment esportiu que tampoc es contempla per als serveis de dietètica. En aquesta especialitat la CASS reemborsarà als assegurats els tractaments a persones amb patologies i no entren els de dietes per aprimar-se per estètica. També s'exclouen de la cobertura de la Seguretat Social "els actes amb manca d'eficàcia i l'homeopatia i l'acupuntura".

Els reglaments que s'han d'elaborar amb el treball de Salut i dels col·legis professionals implicats fixaran les tarifes de les noves prestacions cobertes per la Seguretat Social però el ministre ha indicat que "no hi haurà diferències amb els percentatges de cobertura actuals, seran homologables a la resta de prestacions". Joan Martínez Benazet ha subratllat que la cartera de serveis estableix les guies i protocols per a les noves prestacions i els camins que han de seguir els professionals amb les actes que pot fer cadascú segons l'especialitat. Salut ha incorporat una de les peticions del Col·legi de Metges que demanava la figura de la prescripció delegada perquè un facultatiu pugui demanar determinades proves que correspondrien a un especialista però que aquest pot dir que les sol·liciti el generalista per anar avançant en el procés d'atenció al pacient.

Fisioteràpia

Una de les novetats que s'aplicarà amb la cartera de serveis afecta els actes de fisioteràpia perquè les renovacions de la rehabilitació haurà de ser per prescripció d'un especialista. Martínez Benazet ha explicat que després de fer un determinat nombre de sessions per indicació d'un metge referent o especialista "si aquella persona no ha progressat requereix l'avaluació d'un professional específicament format en aquelles competències per decidir si li cal continuar amb la fisioteràpia o utilitzar un altre dispositiu com podia ser un tractament o una intervenció quirúrgica".

tracking