CASS

El fons de jubilació va tancar amb 122 milions més el 2021

El rendiment obtingut permet arribar als 1.586 milions per pagar pensions

Jordi Cinca ha presenta avui el balanç del fons de pensionsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La guardiola de les pensions va tancar l'exercici passat amb 1.586 milions d'euros després de guanyar-ne 122. Un balanç "molt positiu" que el president del fons de reserva de la jubilació, Jordi Cinca, atribueix a que va ser "molt bon any" per a la renda variable. Però malgrat els bons resultats, Cinca ha insistit durant la presentació del tancament de l'any passat que les valoracions no s'han de fer des del curt termini. "No es pot mirar any a any, s'ha de valorar al llarg termini", ha afirmat. I el bon rendiment de la cartera del fons, que es va saldar amb guanys de pràcticament 98 milions, difereix del que ja fa dies que es constata: que les aportacions de la CASS al fons pels excedents en allò que percep per cotitzacions i el que paga per pensions són cada cop menors. L'any passat van ser 25, 1 milions quan el 2020 van ser 32,3 i el 2019, 41. "Es consolida aquesta tendència a la baixa, els excedents són cada cop més baixos" perquè "cada vegada hi ha més jubilats i les cotitzacions no creixen al mateix ritme", ha remarcat Cinca.

Tot just uns dies després de presentar davant els consellers generals la proposta de la CASS de reforma del model de jubilació, el màxim responsable del fons de reserva es va congratular que puguin sortir propostes alternatives com la que han plantejat els sindicats però ha demanat que totes se sustentin en números i que no s'ajornin els canvis per evitar que les actuacions hagin de ser "més contundents". A mode de dada dels dèficits del sistema actual va recordar que ara mateix el que es cotitza cobreix uns 9 anys de la jubilació quan l'esperança de vida és molt superior.

Respecte el que pot passar aquest 2022 atesa la situació convulsa provocada per la guerra d'Ucraïna, Cinca ha apuntat que difícilment la rendibilitat del fons podrà ser superior a la inflació, una fita que s'ha aconseguit en 9 dels darrers 10 anys. A data 29 de març la cartera estava en un 3,55 en negatiu.

tracking