Jornada sense mascaretes

La majoria de la població ha començat a gaudir avui del final de l'obligació de portar la protecció facial

Empleats i clients del Carrefour-Andorra 2000 sense mascareta aquest migdiaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Centenars de persones han recuperat avui la normalitat anterior a la pandèmia i s'han tret la mascareta en la primera jornada d'aixecament de les restriccions per la pandèmia que obligaven a portar-ne. Especialment novedosa és la situació als interiors dels establiments comercials on no s'havia retirat en cap moment l'ús de la mascareta i avui, gairebé després de dos anys, es pot veure empleats i clients sense la protecció facial.

L'eliminació de la mascareta no és però plena i molts ciutadans continuen portant-la per decisió personal tant pel carrer com als espais interiors.

L'última gran restricció

Punt final a la mascareta en interiors. Dos anys després es pot tornar a entrar a un cinema, un restaurant o un recinte esportiu sense tapar-se la boca. Així ho va aprovar ahir el Govern “donada la situació epidemiològica i la pressió sanitària del moment”, en una decisió que ja s’aplica des d’avui mateix. Encara quedaran alguns rastres de les mesures per controlar la pandèmia, “especialment aquelles pensades per protegir les persones més vulnerables”, va assenyalar la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas. Així, la mascareta encara es manté obligatòriament en centres sanitaris, sociosanitaris i cases pairals, és a dir, en aquells punts on hi pot haver gent gran o amb afeccions que poden comportar un desenvolupament més greu de la malaltia. “Les característiques d’aquest virus les veiem ara com menys greus i això ens ha portat a fer aquest pas endavant; fem una especial recomanació, però, a aquelles persones vulnerables o no immunitzades o persones que conviuen amb gent més vulnerable o amb símptomes a seguir utilitzant la mascareta”, va assegurar Mas. De fet, la secretària d’Estat va reconèixer que actualment “la situació és prou estable” per eliminar pràcticament totes les mesures, però va afirmar que “estan en constant avaluació i si en algun moment es requerís es podrien tornar a prendre mesures”. “Amb la derogació de les mesures tornem a la situació prepandèmica en aquells sectors on es possible”, va concloure Mas.

Mantenen els aïllaments

D’altra banda, el Govern va decidir ahir mantenir els confinaments de set dies per a aquelles persones que siguin positives de covid. En canvi, les persones que tinguin símptomes però donin negatiu en una prova TRA i, posteriorment, també obtinguin un resultat negatiu en una TMA no hauran d’aïllar-se, tal com ja succeïa fins ara. Tampoc hauran de confinar-se els contactes d’un positiu que obtinguin un resultat negatiu d’una TRA realitzada a les 48 hores del contacte, independentment de si estan vacunats o no, una diferenciació que fins ara sí que es produïa però que ahir el Govern va eliminar. Des d’avui, tampoc serà necessària una prova TRA per poder entrar a una discoteca del país, a les quals es podrà accedir sense mascareta.

Pel que fa a com es tractarà la covid en els centres sanitaris, Mas va assegurar que Andorra seguirà diferenciant entre positius en coronavirus i d’altres malalties que puguin tenir símptomes similars. Així doncs, ara per ara l’hospital seguirà separant i tenint espais específics per als malalts de covid. En aquest sentit, la secretària d’Estat de Salut va detallar que actualment a Andorra hi ha dues persones infectades ingressades a planta i tres a la unitat de cures intensives (UCI), de les quals dues requereixen ventilació assistida. A més, des de l’última actualització realitzada per l’executiu, dimecres passat, el país ha registrat 208 contagis més, tenint ara 613 casos actius. Pel que fa a la vacunació, Mas va assegurar que el 83% de la població té la pauta completa, mentre que en relació amb la quarta dosi va explicar que “s’està treballant en el pla”.

Comissió d'ètica

El consell de ministres d’ahir també va aprovar el nomenament dels membres de la comissió d’ètica de la investigació, creada l’agost del 2021, que té la missió d’avaluar els projectes de recerca clínica i biomèdica per veure si compleixen la normativa, així com diferents convenis. La comissió estarà presidida per Josep Vilanova, Elvira Gea serà la secretària i com a vocals es va nomenar Vicente Bellver, Guillem de Celis, Joan Micó, Sara Esqué i Jordi Ascensi.

LES MESURES

La Covid es tractarà diferent a la grip

Els hospitals seguiran destinant espais específics als malalts de coronavirus.

Sense diferències entre vacunats i els que no ho estan

Les persones que hagin estat en contacte amb un positiu hauran de fer-se una TRA però no es confinaran si són negatives, encara que no estiguin vacunades.

Sense TRA a les discoteques

Els locals d’oci nocturn ja no hauran d’exigir una TRA als que vulguin accedir-hi.

Un grup de persones en un bar sense mascareta.

tracking