Andorra acollirà un màxim de 250 refugiats ucraïnesos

És el topall fixat al decret aprovat per Govern, que podria modificar-se

El ministre Jover, Ubach i Pere López a la Comissióeduard comellas

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Govern ha fixat en 250 el nombre màxim de refugiats ucraïnesos que acollirà el Principat, segons fixa el decret aprovat avui per l'executiu. El portaveu Eric Joverha recalcat en roda de premsa que és un llindar queespot modificar i que té "doble funcionalitat". Per una banda, oferir una acollida el màxim digne possible, i per l'altra "fer pedagogia que les capacitats d'integrar refugiats al nostre país són limitades".

Jover ha posat d'exemple els països veïns per posar límit a l'acollida: "França acull 30.000 persones, si comparem amb la població que tenim a Andorra serien 40 persones. A Catalunya hi ha acollits 8.000 refugiats, que traslladat a xifres poblacionals d'Andorra serien 90", ha mostrat a tall d'exemple. Amb aquestes dades, Jover ha manifestat que el contingent fixat ja es troba "molt per sobre" de l'acollida que s'està fent en poblacions veïnes, i tot i que no tanquen la porta a una possible actualització d'aquest topall recalquen que "si hi ha una onada de gran magnitud no estarem en disposició de donar les millors condicions als refugiats".

En base d'això, la ministra Maria Ubach ha afegit que el Govern està en contacte amb ACNUR i altres organismes internacionals espcialitzats per tal de comunicar el nombre màxim de persones que es podran beneficiar de les autoritzacions de residència. De la mateixa manera, estan en coordinació amb els països veïns en el cas que es rebés un allau de refugiats que no es pugues gestionar correctament al Principat. Tot iaixòJover ha matisat que en les darreres hores sembla que "s'ha frenat" el nombre de persones que intenten fugir d'Ucraïna.

Actualment, hi ha 244 persones inscrites al registre andorrà: 164 són dones, 80 homes i 75 són menors, d'aquests 41 ja es troben escolaritzats als centres educatius. La majoria d'infants, 34, tenen entre 4 a 10 anys, 15 se situen en la franja de 0 a 3, 16 en la d'11 a 14, i 10 en la franja d'entre 15 a 18 anys. Pel que fa als refugiats en edat de treballar, el Govern informa que n'hi ha un centenar que a hores d'ara tenen el permís de sojorn, tot i que possiblement no tots se'n beneficiaran. Jover ha detallat que el Govern ja ha distribuït 41 targetes de prepagament als refugiats per centres comercials i 46 per al transport públic.

El decret aprovat fixa l'obligatorietat a tots els refugiats acollits de comptar amb la pauta de vacunació contra la covid-19 o bé vacunar-se al Principat, així com lagarantiaa l'accés a l'educació als menors i a l'assistència sanitària a tots els afectats.

tracking