Eliminada la mascareta

La protecció només serà obligatòria als centres sanitaris, sociosanitaris i a les cases pairals

La secretària d'Estat de Salut, Helena Mas.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La mascareta deixa de ser obligatòria als interiors de manera generalitzada a partir de demà. El consell de ministres ha aprovat avui eliminar l'ús de la protecció facial a tots els espais menys els centres sanitaris, sociosanitaris i les cases pairals per protegir a les persones vulnerables, segons ha anunciat la secretària d'Estat de Salut en una compareixença aquesta tarda. Helena Mas ha explicat que l'aixecament de restriccions s'ha decidit per la situació epidemiològica i la pressió sanitària, que es concreten en 208 contagis més que dimecres passats, 613 casos actius i 5 ingressats. Dues persones amb la covid resten a planta i tres a l'UCI, de les quals dues necessiten ventilació mecànica. I ha incidit que "pensem que per les característiques ara de la malaltia i pel nivell d'immunitat no haurem de tornar enrere amb l'ús de les mascaretes però sempre està en revisió" i ha insistit que "la situació és prou estable per fer aquest pas endavant" i que hi ha un 83% de població amb la pauta completa de vacunació.

Mas ha remarcat que el Govern fa una recomanació "a les persones especialment vulnerables" a la infecció per raons d'edat o per factors de risc perquè segueixen portant la mascareta "fent ús de l'autoresponsabilitat". El consell es fa per a les persones que no estan immunitzades tant les que no han passat la malaltia com les que no estiguin vacunades, les que convisquin amb persones vulnerables al virus, les que tinguin símptomes respiratoris i totes les que siguin contacte de positius i que estiguin en vigilància passiva.

L'aixecament de mesures aplicable des de demà afecta també l'oci nocturn on deixa de ser obligatori haver de presentar un test ràpid d'antígens (TRA) negatiu i tampoc es necessita mascareta peraccedir al local. I tant a les escoles com a les activitats extraescolars desapareix l'obligatorietat de fer-les en unitats de convivència. Helena Mas ha destacat que no hi ha cap restricció per als esdeveniments esportius i culturals ni d'aforament, ni de distància ni d'ús de mascareta i ha comentat que tret de les excepcions d'espais sanitaris, sociosanitaris i cases pairals "tot queda pràcticament com abans de la pandèmia".

Menys aïllaments

La secretària d'Estat de Salut ha informat que el Govern ha simplificat els protocols per als contactes de positius. Les persones que tinguin símptomes compatibles amb la covid s'han d'aïllar i fer un test ràpid d'antígens i si es confirma el negatiu amb una TMA no cal que facin aïllament, que només es manté per als infectats pel virus, i han d'estar 7 dies en vigilància passiva. En el cas de les persones contacte d'afectats que no tinguin símptomes de la infecció s'han de fer un TRA a les 48 hores i queden en vigilància passiva durant 7 dies i "no fem diferències entre immunitzats i no immunitzats", ha recalcat Helena Mas.

Comissió d'ètica de la investigació

El consell de ministres reunit aquest matí per tractar la pandèmia ha aprovat a més el nomenament dels membres de la comissió d'ètica de la investigació que va ser creada l'agost del 2021 i que s'emmarca en la Llei de deures i drets del pacient. Mas ha assenyalat que la comissió té la missió d'avaluar els projectes de recerca clínica i biomèdica per veure si compleixen la normativa i diferents convenis. La comissió estarà presidida per Josep Vilanova, Elvira Gea serà la secretària i com a vocals es nomena Vicente Bellver, Guillem de Celis, Joan Micó, Sara Esqué i Jordi Ascensi.

tracking