Estadística

El PIB va créixer un 8,9% el 2021

A finals de l'any passat es va situar en 2.587,9 milions d'euros en termes reals

Evolució del PIB anualEstadística

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PIB real es va situar en 2.587,9 milions d'euros el 2021, segons les dades publicades avui per Estadística. Es tracta d'uncreixementdel 8,9%respecte al'any anterior. Aquesta millora en l'economia andorrana és deguda a l'alleugeriment de les mesures de la covid-19 i s'apropa als valors prepandèmics.

D'entre tots els sectors, el que més incrementa és el de la construcció, que ho fa en un 23,5%. En el sector dels serveis, que inclou el comerç, hostaleria,transporti informació i comunicacions, també noten una millora i creixen un 9%, mentre que el subsector Financer, Immobiliari i d'Activitats Professionals i Tècniques augmenta un 9,1%.En últim lloc, el subsector d'Administracions Públiques, Educació, Sanitat, Serveis Socials i Personals ascendeix un 3,5%.

De fet, Estadística apunta que la recuperació de l'economia andorrana en termes reals és superior a la de la resta dels països veïns i se situa per sobre del creixement del PIB de l'economia francesa (7%), de l'espanyola (5%) i de la zona euro (5,3%).

El PIB nominal va incrementar un 11,2% a finals del 2021, ascendent a 2.815,4 milions d'euros. Així, el PIBnominalper càpita va ser de 35.399 euros, un 9,1% més que l'any anterior a causa del creixement estimat de la població de l'1,9%. En canvi, el PIB real per càpita vacréixerfins a un 6,9% el mateix any, arribant als 32.538 euros.

El ministre de Finances ha celebrat les dades del PIB del 2021. "Són extremadament positives", ha manifestat Eric Jover, recordant que l'any passat encara va estar molt influenciat per la pandèmia i que va arrencar amb un primer trimestre "desastrós". De fet, el titular de Finances ha recordat que la dada supera les previsions fetes per l'executiuamb relació ala pujada de l'índex (que eren del6 %nominal) i que "demostra la capacitat de recuperació econòmica que té el teixit econòmic del país". El ministre ha comparat els resultats amb els assolits per Espanya, el PIB andorrà s'ha situat quatre punts per sobre aquest 2021 quan el 2020 va caure més que el veí del sud. "Ens demostra la capacitat de recuperació" després d'un 2020 de gran afectació per l'enorme dependència del Principat al sector turístic. El responsable de la cartera de Finances va augurar que "el gran impuls" es podrà mantenir el 2022 encara que aquest serà un exercici marcat per la inflació a causa del conflicte ucraïnès.

tracking