Comencen l'escola 26 menors ucraïnesos

Educació ha assignat centre a 26 menors ucraïnesos, un grup va començar ahir les classes i la resta
ho farà avui

Infants sortint d'una escola d'Escaldes-Engordany.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Una vintena de refugiats ucraïnesos menors d’edat ja s’han incorporat a l’escola i la resta ja sap a quin centre continuarà els estudis. El ministeri d’Educació ha assignat col·legi als 26 infants i adolescents que s’han identificat en les entrevistes realitzades per part del ministeri d’Exteriors. Ester Vilarrubla, titular de la cartera d’Educació i Ensenyament Superior, va explicar ahir en roda de premsa que durant el dia d’ahir “ja es van incorporar els alumnes que parlaven francès”, mentre que durant el dia d’avui ho acabaran de fer la resta. A més, la ministra va detallar els passos que s’estan realitzant des del Govern per atendre les necessitats d’aquests refugiats.

Ja fa unes setmanes, quan va esclatar la crisi humanitària, l’executiu va assenyalar que “el dret a l’educació és un dret dels infants independent de la seva situació legal”. Per aquest motiu, “hem fet tots els tràmits per tal de fer l’acompanyament a les famílies; se’ls ha explicat el sistema educatiu del país i s’ha fet un pla detallat per a cada alumne entenent la seva situació”, va assegurar Vilarrubla. A més, la ministra va destacar que “Andorra és un país d’acollida i els centres ja estan acostumats a haver d’incorporar alumnes, en aquest cas són refugiats; la primera part de l’acollida és la part emocional i això implica tothom: el tutor, la família, la rebuda dels altres nens i, si convé, el psicopedagog”.

L’IDIOMA, LA GRAN BARRERA

Ara per ara, dels 26 infants detectats dotze són noies i catorze són nois i pràcticament la totalitat són infants que encara estan a la primera ensenyança. Concretament, segons les dades que va oferir la ministra, 18 són menors d’entre sis i dotze anys, mentre que vuit són alumnes de segona ensenyança. D’altra banda, la titular de la cartera d’Educació ja va especificar que del total dels refugiats en edat d’escolarització, dotze aniran als sistema francès, deu al sistema andorrà i quatre al sistema espanyol. Si bé Vilarrubla no va especificar quins eren els criteris pels quals es decantava un alumne cap un centre o un altre, sí que va assegurar que, de moment, el gran problema amb el qual s’estan trobant és l’idioma. “Cada centre té un pla especialitzat per a cada alumne tenint en compte, especialment, els idiomes amb els quals es vehicula el nen”, va afirmar la ministra, que va recordar que “sortosament els infants adquireixen ràpidament unes competències que els permetem integrar-se fàcilment”. Així i tot, l’executiu no descarta haver de “posar en marxa altres mesures” per atendre les necessitats d’aquests alumnes, ja sigui per fer front als aspectes emocionals derivats de la situació que han viscut o per superar la barrera de l’idioma. De fet, en aquest sentit el ministeri d’Educació ja s’ha posat en contacte amb la comunitat ucraïnesa, a qui Vilarrubla va agrair el suport, així com amb els refugiats adults que han arribat al Principat per buscar persones que comptin amb la titulació de mestres amb l’objectiu “de comptar amb ells durant aquest període” per tal d’ajudar, especialment, en matèria de traducció. La ministra també va explicar que el Govern s’estava fent càrrec dels costos del transport escolar en aquells casos que era necessari, mentre que les associacions de pares i mares es faran càrrec del servei de menjador. “Voldria agrair-ho a totes les associacions de pares i mares, ja que totes les que estan afectades per la situació han volgut col·laborar i han ofert el menjador de forma gratuïta”, va afirmar Vilarrubla. Pel que fa a les extraescolars, la ministra va assegurar que “també s’han ofert perquè són una bona eina d’integració”.

EL COMBOI DE CREU ROJA ARRIBA AVUI

El segon comboi de la Creu Roja que transporta els voluntaris i els 15 ucraïnesos refugiats que acollirà el Principat té previst arribar avui al migdia, després que durant la jornada d’ahir passessin per Alemanya. El comboi es va haver de desviar dilluns per recollir els darrers refugiats del grup que porta a Andorra. Aquestes sis persones, que es van unir a la comitiva ja a la nit, estaven en una petita població situada després de Varsòvia, segons va explicar Anna Arias, voluntària al capdavant de la missió.

tracking