Empresaris i milionaris russos tenien 100 milions a BPA

Una informació d'El País detalla que la procedència dels diners que arribaven a l'entitat hauria aixecat algunes sospites en els controls del banc

Oficina BPAFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un grup d'empresaris, milionaris russos i un assistent de Putin van arribar a tenir 100 milions d'euros a BPA, segons publica el diari espanyol El País aquest matí en el marc de les investigacions sobre els negocis de ciutadans de Rússia arran de la invasió d'Ucraïna. La informació del rotatiu precisa que els diners van ser dipositats a l'entitat des del 2003 fins a la intervenció del banc el 2015 i que l'origen dels ingressos hauria aixecat en alguns casos sospites dels empleats que feien els controls sobre la procedència dels fons.

El País detalla que les actes confidencials del comitè de prevenció de blanqueig mostren que en alguns casos es questionava "l'origen de les fortunes i advertien de la necessitat de reportar a les autoritats andorranes les nebulosas transaccions". La informació indica que BPA tenia un compte xifrat d'Igor Sirosh, assistent del president rus Vladimir Putin, amb 9,12 milions, segons un informe de la policia.

L'entitat intervinguda també tenia un milió d'euros de fons d'una societat instrumental que va utilitzar el director financer d'una refineria de Krasnodar mitjançant "un entramat financer amb tentacles al paradís fiscal de Nevis i Xipre", segons explica el diari espanyol. El País assenyala que a més hi havia comptes d'executius d'empreses d'exploració de reserves de gas, d'un laboratori de medicaments i d'una empresa de camions. Els gestors d'aquest compte van exposar que el titular, Vladimir Novik, director general de la companyia podria reportar més diners dels 2,3 milions inicials ingressats el 2004 "perquè a Rússia hi ha molta economia submergida i el seu sou seria el doble si tenim en compte els pagaments en b".

L'article d'El País especifica que l'empresària del sector farmacèutic Ekaterina Limonova tenia 12 milions el 2012 a BPA en dipòsits numerats i que el seu marit també volia portar fons a l'entitat però que va buidar els comptes i es va negar a aportar documentació sobre l'origen del capital quan se li va requerir.

tracking