El comboi humanitari va entrar a Ucraïna

Jordi Fernández reconeix que va mentir i que vuit persones van entrar a Ucraïna per entregar material tot i les ordres que ho prohibien

El director de la Creu Roja.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

“Vull demanar-vos disculpes perquè vaig mentir: el comboi sí que va entrar a Ucraïna.” Són paraules del director de la Creu Roja, Jordi Fernández, després de confirmar que vuit persones –quatre bombers, dos voluntaris de l’ONG i dues traductores– van acabar entrant al país en guerra per descarregar part del material a un magatzem de Lviv. El director va reconèixer que es va mentir “per intentar salvaguardar els llocs de treball” dels bombers que van creuar la frontera, “a títol personal”, segons Fernández, tot i l’ordre d’Interior i del mateix cos que ho prohibia. De fet, davant les ordres que van arribar des del Principat, els quatre representants del cos van decidir anar sense l’uniforme de bombers i en vehicles de la Creu Roja. “Creu Roja Ucraïna ens va quasi suplicar que portéssim els medicaments i el material per a nadons a un magatzem de Lviv. Si no ho haguéssim fet el material encara estaria a Polònia”, va assegurar Fernández. En aquest sentit, el director del cos de bombers, Jordi Farré, va assenyalar en declaracions al Diari d’Andorra que “els juristes estan valorant si les accions impliquen una falta”, i reconeix que “quan vaig donar l’ordre en cap moment vaig pensar que es traurien l’uniforme i es posarien un xandall”. Així i tot, Farré va destacar que “en el cas que acabi considerant-se una falta haurà de tenir una correlació amb la gravetat dels fets; també s’haurà de posar en valor que en aquest cas s’està fent una tasca humanitària”.

UN VIATGE PLE DE TENSIONS

Fernández va explicar ahir que el plantejament sobre la possibilitat de creuar la frontera es va fer a l’altura de Cracòvia, mentre que d’altres fonts properes a la comitiva assenyalen que aquesta era una idea “premeditada des d’un inici”. Disset dels divuit membres de l’expedició van estar d’acord a anar fins a Lviv, tenint en compte la casuística i que es tractava d’una missió d’ajuda humanitària. Tanmateix, un cop Interior i els bombers van donar l’ordre de no posar un peu en territori ucraïnès, les tensions entre membres civils del comboi i els mateixos bombers es van anar incrementant. Finalment, i després de rebre el vistiplau del president de l’ONG andorrana i de gestionar tots els permisos mitjançant Creu Roja Ucraïna, es va dividir el grup en dos: els que van a anar a l’hotel i els que van creuar la frontera. “Tot i no tenir sensació de risc, vam intentar ser selectius, no perquè ningú fos millor o pitjor”, va explicar Fernández per justificar la tria de persones, les quals van amagar el seu nou destí. Sobre la possibilitat d’una dimisió, el director de Creu Roja Andorrana va apuntar que “és la junta qui hauria de demanar el meu càrrec”. D’altra banda, en relació amb el segon comboi que ja ha sortit en direcció cap a Polònia, Fernández va afirmar que “vist el que hem viscut aquests últims dies dubto que els meus companys vulgui tenir els dies que jo he tingut”.

tracking