Els vehicles hauran de portar un distintiu de contaminació a partir del 2023

L'executiu ha aprovat un sistema nacional d'etiquetatge energètic i d'emissions pels vehicles motoritzats

Carles Miquel i Josep Pujol durant la roda de premsa de presentació del reglamentSFGA/JAViladot

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El director de l'Oficina de l'Energia i del Canvi Climàtic, Carles Miquel, i el director del Departament d'Empresa, Comerç, Desenvolupament Industrial i Transport, Josep Pujol, han presentat aquest dijous el nou Reglament del sistema nacional d'etiquetatge energètic i d'emissions dels vehicles que va ser aprovat ahir pel consell de ministres, segons informa l'executiu en un comunicat. En aquest sentit, la normativa crea i regula el Sistema nacional d'etiquetatge per assegurar la veracitat, publicitat i el control de la classificació dels vehicles des del punt de vista ambiental. Així, s'ha creat una etiqueta adhesiva pels vehicles motoritzats inscrits al Registre de Vehicles que els identifica i classifica d'acord amb la normativa d'emissions.

Aquest nou distintiu ambiental permet aportar informació sobre l'eficiència i les emissions dels vehicles com ara el tipus de vehicle, la classificació Euro i el combustible que utilitza. L'executiu informa que el distintiu incorpora un codi QR per centralitzar la informació complementària relativa al vehicle, com la cilindrada o l'any de fabricació. Així, el reglament entrarà en vigor el 31 de gener del 2023.

Pel que fa al procediment de sol·licitud i emissió del distintiu ambiental, segons han informat, s'estableix que en el cas dels vehicles de primera matriculació nacional –nous i importats d'ocasió– el distintiu s'expedirà juntament amb la matrícula. Els vehicles que a l'entrada en vigor d'aquest Reglament es mantinguin en una mateixa titularitat podran circular sense el distintiu ambiental fins a la data de la propera Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV). Així, en el moment que el vehicle se sotmet a la ITV eltècnic que fa la inspecció li subministrarà el distintiu ambiental corresponent i, en aquest moment, el titular tindrà l'obligació de dur-lo col·locat en els termes i condicions que estableix aquest Reglament. També s'expedirà quan ho sol·liciti el titular del vehicle de manera voluntària o quan es facin modificacions en el certificat de matriculació, en cas que el vehicle no tingui el distintiu.

Aquest distintiuesdivideixen diferents categories. El primer és el 'Zero emissions', que s'identifica amb l'adhesiu 'Z' que té el fons de color verd i identifica els vehicles menys contaminants. També existeix el distintiu 'Eco', que s'identifica amb l'adhesiu 'E' que té el fons de color verd i lila i identifica els turismes, les furgonetes lleugeres, els vehicles de més de vuit places i els vehicles de transport de mercaderies classificats segons el reglament comHEV,GLP,GNCiGNL. Per a la resta de vehicles s'estableix un sistema de classificació numèrica del 5 a l'1, correlacionada amb la tipologia de vehicle, el tipus de combustible i la categoria Euro. El distintiu 5 és el més proper a l'Eco, mentre que l'1 és el més contaminant.

tracking