informe del 2020

El SAAS va resoldre de manera indeguda l'acomiadament d'un càrrec directiu

El Tribunal de Comptes censura que el considerés no causal i pagués 128.000 euros

L'hospital Nostra Senyora de Meritxell.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal de Comptes considera que el SAAS va emprar indegudament la figura de l’acomiadament no causal quan el desembre del 2020 va decidir resoldre la relació laboral d’un càrrec directiu a qui es va indemnitzar amb 128.425 euros. Així es desprèn de l’informe de l’ens fiscalitzador publicat ahir al Butlletí del Consell General corresponent a l’exercici del 2020.

L’acomiadament, notificat en data 30 de desembre del 2020, va ser motivat pel SAAS per la necessitat d’alliberar el lloc de direcció que estava ocupant la persona interessada i poder-lo proveir mitjançant convocatòria interna. “D’acord amb la informació de la qual disposa aquest tribunal, fruit d’un conveni subscrit entre el Govern i el SAAS de data 15 d’abril del 2020, aquest càrrec directiu, per decisió de la direcció del SAAS i acceptació de la persona interessada, prestava temporalment serveis al ministeri de Salut en el desenvolupament de projectes estratègics relacionats amb la pandèmia de la covid-19”, indica l’ens fiscalitzador.

Per altra banda, segueix, el contracte laboral i les seves posteriors addendes preveien que la resolució del conveni subscrit entre el Govern i el SAAS així com el cessament en les funcions directives de la persona interessada comportaven la seva restitució al lloc de treball anterior i finalment, en el seu cas, a un lloc de treball de personal assistencial de grau mitjà.

“S’ha observat, també, que la persona acomiadada continua prestant serveis relacionats amb els que van motivar el conveni entre el Govern i el SAAS, indirectament a través d’una entitat del sector públic”, indica l’informe del Tribunal de Comptes, que conclou que “de l’anterior se’n desprèn que ha estat emprada indegudament per part del SAAS, la figura de l’acomiadament no causal”. L’ens recorda que d’acord amb l’article 57 de la Llei general de finances públiques, les accions i les omissions, tant intencionades com culposes, que ocasionen perjudici econòmic a les finances públiques determinen l’exigència de responsabilitats que poden ser civils, penals i administratives, segons els casos.

El SAAS, en les seves al·legacions, assegura que va resoldre el contracte “aplicant la indemnització legalment establerta d’acord amb la tipologia del comiat, l’antiguitat de la relació laboral, així com tots els requeriments legalment establerts”. La parapública “no comparteix” l’argument del Tribunal de Comptes amb relació “al perjudici econòmic”, ja que “no només no n’hi ha cap, sinó que la decisió ha permès recuperar l’import de la indemnització (pay-back) en només dos anys”.

LA PARAPÚBLICA PAGA 238.822 EUROS EN 'CAFÈS'

El Tribunal de Comptes censura, un any més, que el SAAS hagi pagat 238.822 euros en despeses de restauració a la cafeteria de l’hospital al personal que estava de guàrdia. Es van pagar 75.993 euros en concepte de gratificacions, 127.128 euros per complements salarials, 21.889 euros per primes d’exclusivitat i 68.357 euros per mantenir el nivell salarial d’alguns treballadors.

tracking