Andorra té registrats 152 refugiats ucraïnesos

Uns 40 acollits són menors que necessiten ser escolaritzats

Agraïments del refugiats

Agraïments del refugiats

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Govern té registrats 152 refugiats que han arribat a Andorra arran de la guerra a Ucraïna, segons ha informat el ministre Eric Jover. El Portaveu de l'executiu ha indicat que Afers Socials està contactant amb totes les persones o nuclis familiars per conèixer les necessitats que tenen i atendre-les perquè l'estada al Principat sigui el millor possible.

Jover ha comentat que uns 40 acollits són menors que necessiten ser escolaritzats i ha destacat que ja s'està treballant per oferir-los la incorporació al sistema educatiu des del primer moment. El ministre ha incidit que el dret a l'educació a Andorra està garantit independentment de la situació legal del menor al país i, per tant, no és necessari que estigui aprovat el decret d'acollida perquè puguin anar a l'escola. I ha exposat que Afers Socials està començant les entrevistes individualitzades "i aniran proposant als menors les vies d'escolarització que tenim al país".

El ministre Portaveu i titular de Finances ha explicat que el Govern no ha fixat encara quin serà el contingent total de refugiats ucraïnesos "que considerem que és assumible" i que s'establirà en el decret anunciat la setmana passada que es desenvolupa en el marc de la Llei del 2018. I ha afegit que no hi ha urgència per aprovar el decret perquè ja hi ha aquests 152 ucraïnesos al Principat als quals se'ls ha de donar "la resposta adequada".

Eric Jover ha remarcat que es marcarà un contingent "si els volem donar una acollita de qualitat i estar al costat d'aquestes persones hem de fer una acollida proporcional a les nostres possibilitats" i ha comentat que s'han de valorar aspectes com l'habitatge que ja es díficil de solucionar per la problemàtica dels preus. I ha especificat que "tampoc no convindria afegir una variable més com pot ser un nombre important de refugiats que vingués a tensionar encara més la situació de dificultat que tenen els ciutadans del país".

El ministre ha manifestat que la llei de refugiats del 2018 fixa que s'ha d'aprovar un decret com a mínim cada dos anys amb la quantitat de persones a acollir i una possibilitat seria "aprovar un primer contingent i veure com ho podem solucionar, si tenim les estructures per poder-los acollir, quina és la capacitat d'integració i si és necessari fer un altre decret". Jover ha insistit que no s'ha decidit encara quina serà la xifra de persones que podrà venir a Andorra i ha apuntat que també dependrà de l'evolució del conflicte perquè ara hi ha un volum molt ràpid de refugiats i si la guerra s'atura de manera ràpida "molts dels refugiats voldran tornar i el volum de refugiats canviarà molt".

tracking