EDUCACIÓ

Aprovada la llei que prohibeix els símbols religiosos ostentosos a l'escola

La ministra Vilarrubla no ha volgut especificar el pla d'acció d'ensenyament dels germans del Lycée

La ministra d'Educació, Ester Vilarrubla durant la roda de premsaSFGA/JAViladot

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'executiu ha aprovat el projecte de llei de modificació de la llei qualificada d'Educació que prohibeixi l'exhibició de qualsevol mena de símbols i signes religiosos ostentosos a l'escola andorrana. Així ho ha explicat la ministra d'Educació iEnsenyament Superior, EsterVilarrubladurant la roda de premsa d'aquest dimecres posterior al consell de ministres. Concretament, la normativa serà d'aplicació als centres de maternal, primera ensenyança, segona ensenyança, batxillerat i formació professional, quedant excloses les universitats i els centres de formació d'adults. En aquest sentit, aquesta llei es podrà implantar durant les activitats formatives dins del centre, excepte en aquelles que requereixen la presència d'aquests símbols perquè formen part de la dinàmica de l'activitat. "Defensem que és important regular l'ús d'aquests símbols ostentosos perquè una de les funcions de l'estat és la de garantir la convivència entre els seus ciutadans i especialment a les escoles i pensem que aquesta neutralitat facilita la convivència i volem apostar perquè sigui així. No vetem la llibertat religiosa en cap cas ni que no es pugui manifestar, estem parlant de reduir la manifestació dels símbols religiosos", ha argumentat la ministra en referència a la justificació de l'aplicació de la llei.

Vilarrublaha especificat que la nova llei està composta per sis disposicions finals. En aquest sentit, la primera ve lligada a l'article primer i tipifica com a falta greu l'ús ostensible dels símbols o signes religiosos durant l'horari escolar. "Abans que no s'engegui el procediment disciplinari s'ha de procurar parlar amb la persona afectada i a través del diàleg poder reconduir la situació", ha destacat la ministra.

D'altra banda, la titular de la cartera ha explicat que s'ha modificat el darrer article de la llei perquè durant tot l'ensenyament obligatori les famílies que no escullin la religió catòlica- que el Concordat amb la Santa Seu obliga a oferir- puguin optar a un ensenyament alternatiu abordat des de la perspectiva de la disciplina filosòfica, de l'ètica, dels valors i la història de la democràtica. Aquesta normativa, segons haexplicatla ministra, entra en vigor l'endemà de la publicació de la llei a excepció de l'opció de l'ensenyament opcional a la religió catòlica "es donarà divuit mesos per poder treballar-lo i pensar en aquesta alternativa d'una manera prou serena i preparant els docents per impartir-la", ha indicat. En aquest sentit,d'aquí aun any imighi haurà l'obligació de proposar aquesta assignatura que ara no hi és i que en l'actualitat els que no volen fer religió la dediquen a fer treball personal a l’aula amb el mestre de referència. Així mateix, la ministra ha assegurat que aquesta modificació "no toca els compromisos amb el Concordat".

Pel que fa als germans del cas delLycéeque no van a l'escola des que a la nena li va prohibir fer-ho amb el vel islàmic a començament de curs,Vilarrublano ha volgut especificar el pla d'acció d'ensenyament que se'ls ha aplicat ni ha volgut fer declaracions sobre el cas.

tracking