Guerra a Ucraïna

Govern donarà als refugiats sanitat, educació i allotjament

L'executiu obre un registre per regularitzar l'acollida dels desplaçats que ja suma 62 ucraïnesos inscrits

La ministra d'Afers Socials, Judith Pallarés, aquesta tardaSFGA/JAViladot

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El consell de ministres ha aprovat avui el procediment per a l'acollida temporal dels desplaçats per la crisi provocada per la guerra d'Ucraïna que permetrà "regularitzar als refugiats per donar-los allotjament, manutenció, educació el temps que calgui i prestacions socials i sanitàries", segons ha explicat la ministra d'Afers Socials, Judith Pallarés aquesta tarda. La ministra ha indicat que s'ha obert un registre d'inscripció gestionat per Afers Exteriors que servirà per centralitzar tota la informació i tenir constància de la situació de les persones que arriben a Andorra. Ja hi ha 62 refugiats ucraïnesos inscrits i Pallarés ha augurat que arribaran més ciutadans del país envaït per Rússia en funció de l'evolució del conflicte.

Pallarés ha assenyalat que els desplaçats han d'adreçar un correu a consulars@govern.ad on han d'especificar el passaport, la data d'arribada i si tenen una persona de contacte aquí. I ha precisat que la majoria dels ucraïnesos que ja estan al Principat han vingut perquè tenien una persona de referència que ja resideix al país. El ministeri d'Afers Socials i el de Salut analitzaran cada cas per oferir el suport que necessiti cada refugiat "i hi haurà situacions molt diferents" i una de les prioritats serà que els infants puguin continuar l'escolarització que s'ha vist interrompuda per la invasió de Rússia.

El Govern ha remarcat que aquests desplaçats poden tenir cobertura jurídica en el marc de la llei de refugiats 4/2018 que es va fer arran del conflicte sirià i que a més es preveu fer un decret per oferir tota la protecció legal. El ministre portaveu, Eric Jover, ha recalcat que no hi ha cap urgència en fer aquest reglament perquè els refugiats estan legalment al país durant 90 dies com a turistes i que molts d'ells podran ser acollits per la via del reagrupament familiar o dins la Llei d'immigració amb un permís de residència i treball. I ha incidit que els refugiats que necessiten una protecció addicional quedaran coberts per la llei del 2018 que preveu que puguin estar durant dos anys de manera temporal al Principat i contempla la possibilitat d'obtenir permís de sojorn i treball.

El ministeri de Salut ja va informar al SAAS que doni cobertura sanitària sense cost a tots els refugiats que necessitin atenció i la ministra Pallarés ha insistit que és necessari que els desplaçats s'inscriguin al registre habilitat perquè puguin tenir targeta sanitària i de residència.

Aportacions ciutadanes

La ministra d'Afers Socials ha destacat que el Govern està rebent consultes de ciutadans que volen oferir allotjaments i ajudes per als refugiats i per això s'ha habilitat el correu ajuda.ucraïna@govern.ad per a les persones que vulguin posar recursos a disposició dels desplaçats amb la coordinació amb el cònsol i l'Associació d'ucraïnesos. I Jover ha afegit que s'activarà un fons solidari amb un compte bancari per recepcionar les donacions per a tot el que sigui necessari cobrir per aquestes persones arribades des d'Ucraïna. Els ministres han agraït la solidaritat que ha demostrat la ciutadania d'Andorra "que s'ha bolcat per donar resposta a l'emergència global" i han remarcat que s'ha de veure on arriba l'ajuda de la població, perquè ja hi ha particulars que han allotjat refugiats "i que ha de complementar l'Administració".

El ministre ha ressaltat que Andorra no és el destí majoritari de la població que està fugint de la guerra perquè molts es quedaran als països fronterers esperant retornar quan acabin les hostilitats "però per als que estan aquí estarem al seu costat i tindran el recolçament que calgui".

tracking