ÒBIT

Mor Joaquima Calvó, impulsora del sufragi femení

L'andorrana, propietària de l'establiment Ca la Kyma, ha traspassat a l'edat de 97 anys

Quima Calvó votant a les eleccionsARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

JoaquimaCalvó, coneguda com a QuimaCalvó, va morir ahir dissabte 5 de març a l'edat de97anys. Pionera del vot femení, va ser qui l'any 1967 va anar a buscar Angelina Mas, també activista reconeguda, perquè li donés suport per reivindicar els drets de les dones.Calvó, que tenia un marit francès se sentia discriminada - ja que a banda dels pocs drets que tenien les dones se li havia de sumar el fet que estava casada amb un francès que no podia adquirir la nacionalitat andorrana -va prendre la iniciativa i va començar a buscar voluntàries a totes les parròquies. Així el 1967 van començar les reunions, el 1968 la recollida de firmes, el juliol del 1969, el Consell General va votar a favor de la demanda i el 1971 les dones van poder votar per primera vegada. I finalment, el 1973 se'ls va reconèixer el dret.

QuimaCalvó, qui va néixer a Santa Coloma, va marxar a treballar a Tolosa i va tornar a Andorra anys més tard. Ha estat també una figura destacada al món de la gastronomia tradicional andorrana. Va obrir el restaurant, Ca laKymal'establiment a Santa Coloma, on es va mantenir al capdavant fins als 75 anys. Alhora va ser la tresorera de l'Associació de gent gran d'Andorra la Vella que es va constituir oficialment el 2000 per defensar els interessos dels avis i àvies de la capital.

La missa funeral per acomiadar-la tindrà lloc aquest diumenge 6 de març a les 15 hores a l'església de Santa Coloma.

Diferents partits polítics, autoritats i ens comunals s'han afegit a les mostres de condol per la pèrdua de Joaquima Calvó. El cap de Govern ha dedicat unes paraules destacant la seva lluita incansable pels drets de les dones del país.

tracking