GUERRA A EUROPA

El Govern sospita que les sancions a Rússia seran mínimes

Govern sospita que la presència d’actius de particulars i empreses russes i bielorusses al sistema financer andorrà és escàs

El portaveu del Govern, Eric Jover, ahir en roda de premsa.SFG

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Govern preveu que no hi haurà gaire actius a bloquejar de particulars i empreses russes o bielorusses sancionades per la Unió Europea per la seva implicació en la invasió d’Ucraïna. “És més el gest polític que estem llençant [en afegir-se Andorra a les sancions internacionals] que no pas que tinguem la sospita que hi hagi actius a bloquejar”, va assenyalar ahir el portaveu del Govern, Eric Jover, en la roda de premsa posterior al consell de ministres preguntat per l’abast de la mesura. Segons Jover, de les 700 persones físiques i la seixantena d’empreses susceptibles de ser sancionades per la Unió Europea, “no sabem si en trobarem la seva presència a Andorra”. Per al ministre, “el grau d’exposició del nostre sector financer de dipòsits provinents de Rússia és menor”.

Sigui o no mínima l’afectació de la mesura, el consell de ministres va aprovar ahir el projecte de llei d’aplicació de sancions internacionals que va entrar a la tarda a sindicatura amb caràcter d’extrema urgència i necessitat. Avui al migdia el Consell General debatrà el projecte que, segons el ministre, el Govern preveu que s’aprovi no per unanimitat però sí amb el màxim consens. “Entendria que hi hauria una molt àmplia majoria a favor que com a membres de la comunitat internacional fóssim partícips d’incrementar lleugerament l’impacte econòmic que tindrà la Federació Russa”, va dir Jover.

“La voluntat d’aquesta llei és esdevenir un marc de referència en l’aplicació de sancions internacionals que neixin d’organismes internacionals com les Nacions Unides o la Unió Europea”, s’assenyala a l’exposició de motius del projecte legislatiu.

Tot seguit s’indica que “la voluntat de promoure aquesta llei i el moment escollit per tramitar-la també neixen de la necessitat concreta d’Andorra de voler influir en la fi de l’agressió bèl·lica desenvolupada per la Federació Russa, amb la complicitat de Bielorússia, a Ucraïna”. S’afegeix que “la tradició pacífica d’Andorra ens obliga a condemnar tot recurs a la violència” i que “les sancions proposades pels organismes arran d’aquest conflicte s’encabeixen plenament en la necessitat de desenvolupar un marc normatiu com el proposat en aquesta llei”.

L’exposició de motius recorda que la Llei de prevenció i lluita contra el blanqueig de diners o valors i el finançament del terrorisme ja preveu la possibilitat de desenvolupar mesures restrictives a entitats o persones físiques que promouen el terrorisme o la proliferació d’armes de destrucció massiva. “Tanmateix, aquests àmbits d’actuació són massa restrictius per poder desenvolupar plenament l’acció diplomàtica de l’Estat”, s’indica per justificar el nou text legislatiu.

“La llei s’ha creat amb el propòsit que serveixi de paraigua en altres situacions o llistats de restriccions en contextos diferents dictats per organismes internacionals”, va indicar el portaveu de l’executiu.

Les mesures restrictives per aplicar les sancions internacionals, que hauran de ser aprovades pel Govern en forma de decret, poden restringir directament o indirecta el tràfic de béns, serveis, pagaments i capitals, i bloquejar actius financers i els intercanvis científics, tecnològics, esportius i culturals. Mesures que poden ser aplicables tant a persones físiques com a jurídiques degudament identificades, així com altres subjectes de dret que operen en territori andorrà.

Un cop aprovada la llei, que preveu sancions de fins un milió d’euros per a aquelles persones o entitats que incompleixin l’obligació de col·laborar per l’aplicació efectiva de les mesures, i en el cas de la guerra a Ucraïna, s’haurà de fer una anàlisi per saber si hi ha persones físiques o jurídiques susceptibles de ser sancionades i comunicar-se amb les entitats bancàries i financeres en cas de l’existència d’algun actiu on s’hagi de realitzar aquests bloquejos, va dir Jover, que va reitera que “de moment no tenim sospita de cap al país”.

ANDORRA S'AFEGEIX A LA CONDEMNA DE L'ONU A LA INVASIÓ

L’Assemblea General de l’ONU, amb una aclaparadora majoria, va aprovar ahir una resolució de condemna a la invasió d’Ucraïna i va exigir a Rússia la retirada immediata de les seves tropes. Dels 193 estats membres de les Nacions Unides, 141 van donar suport al text, entre ells Andorra. Cinc van votar en contra (Rússia, Bielorússia, Síria, Corea del Nord i Eritrea), 35 països van optar per l’abstenció i una dotzena no van participar en la votació. La resolució, que no té caràcter vinculant, “deplora” l’agressió russa contra Ucraïna i “demanda” a Moscou que li posi fi i retiri immediatament i sense condicions les seves tropes. Critica el paper de Bielorússia i exigeix a Rússia que faci marxa enrere al seu reconeixement de la independència de les repúbliques separatistes.

20.000 EUROS PER A LA CREU ROJA

Andorra farà una contribució voluntària de 20.000 euros al Comitè Internacional de la Creu Roja en concepte d’ajuda humanitària per respondre a la situació d’emergència humanitària a Ucraïna, a favor de les víctimes civils del conflicte. Ho va anunciar ahir el portaveu del Govern, Eric Jover, que respecte als refugiats va recordar que el país té mesures d’acollida temporal i que s’ha creat una comissió interministerial per avaluar quina capacitat dona el marc legal per acollir refugiats ucraïnesos.

tracking