ATAC RUS A UCRAÏNA

Els advocats europeus demanen que es jutgi a Putin

El Consell d'Advocats i Col·legis d'Advocats d'Europa exigeixen que es respecti l'estat de dret i que cessi immediatament la invasió il·legal del país d'Europa de l'est

El CCBE engloba els col·legis de 45 països i representa més d'un milió d'advocats europeus

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell d'Advocats i Col·legis d'Advocats d'Europa (CCBE) que engloba els col·legis de 45 països i representa més d'un milió d'advocats europeus, ha fet públic en un comunicat que s'uneix a les institucions europees i a la comunitat internacional per demanar a Rússia cessar immediatament la seva invasió il·legal d'Ucraïna.

Segons defensa el consell, des de la seva creació ha estat el primer a expressar les opinions dels advocats europeus i defensar els principis jurídics fonamentals de la democràcia i l'estat de dret. Per això, consideren que tots els estats han de respectar les obligacions, valors, llibertats i principisfonamentalsconsagrats a la Carta de les Nacions Unides, l'Estatut del Consell d'Europa, el Conveni Europeu de Drets Humans i els Memoràndums de Budapest, així com altres principis generals del dret internacional públic, inclòs en l'Estatut de Roma de la Cort Penal Internacional. En aquest sentit, elCCBEcondemna fermament les accions que vulnerin aquests principisfonamentalsi en general acceptats pel dret internacional. Així, afirmen que s'ha de mantenir i defensar el respecte a les lleis i els tractats internacionals.

En el context actual en què es troba el poble ucraïnès, destaquen la necessitat de mantenir l'estat de dret. Així mateix, elCCBEafirma en aquest comunicat que condemna inequívocament la invasió d'Ucraïna per part de Rússia, ja que consideren que la invasió injustificada d'un estat sobirà representa un atac flagrant a l'estat de dret. El consell recorda la declaració del fiscal de la Cort Penal Internacional: "recordo a totes les parts que duen a terme hostilitats al territori d'Ucraïna que, d'acord amb la declaració presentada el 8 de setembre de 2015 d'acceptació de la jurisdicció de la Cort Penal Internacional ("l'ICC" o "el Tribunal"), la meva Oficina pot exercir jurisdicció sobre qualsevol acte de genocidi, crim contra la humanitat o crims de guerra comesos al territori d'Ucraïna des del 20 de febrer de 2014 i investigar aquest acte. Qualsevol persona que cometi aquests delictes, fins i tot ordenant, instigant o contribuint d'una altra manera a la comissió d'aquests delictes es podrà perseguir davant el Tribunal, amb el ple respecte del principi de complementarietat. És imprescindible que totes les parts en conflicte respectin les seves obligacions sota el dret internacional humanitari".

Amb l'aportació d'aquesta declaració, elCCBEdemana al fiscal de la Cort Penal Internacional que obri una investigació immediata sobre aquest assumpte i es jutgi el president rusVladímirPutin i els seus còmplices. "El poble ucraïnès es mereix protecció de l'ordenament jurídic internacional. ElCCBEconcedeix una importància especialrespecte dels valors universals de la dignitat humana, llibertat, igualtat i solidaritat i, per tant, insisteix que Europacontinua sentun espai de pau, llibertat, seguretat i justícia".

Per altra banda, el col·legi també ha expressat la seva solidaritat amb els seus homòlegs ucraïnesos i afirma ser conscient de la posició dels seus col·legues russos "que no se senten capaços de posicionar-se contra aquesta guerrail·legal, ja quetemen per les seves vides". Alhora recorden en el comunicat que el dret d'asil s'ha de respectar i garantir en aquest context i que s'ha de proporcionar ajuda humanitària a les persones que ho necessiten. En aquest sentit, demanen queelsestats membres de la UE animin a altres Estats de la resta d'Europa a prendre les mesures necessàries pel que fa a la gestió de les fronteres i asil per ajudar les persones que fugen dels conflictes i la violència. També anima els advocats a oferir assistència legal a les persones que cerquen protecció en la comunitat internacional.

tracking