Guerra a Europa

Tots sans i estalvis

Els quatre ciutadans que eren al país en guerra ja han travessat la frontera i avui volaran cap a Barcelona

Escura i Cortés, ahir al tren que va portar-los d'Ucraïna a Polònia.JORDI ESCURA

Creat:

Actualitzat:

El primer comboi en què viatjaven tres andorrans i 48 espanyols que fugien de la invasió russa a Ucraïna estava a punt d’entrar a Polònia ahir al tancament d’aquesta edició. A dos quarts de sis de la tarda [hora andorrana] era a l’oficina de control de passaports de la ciutat de Radymno, a Ucraïna. És el primer comboi d'espanyols que va ser evacuat d’Ucraïna. Va sortir de Kíev dijous a les dues de la tarda i entre els evacuats viatja part del personal de l’ambaixada espanyola a Ucraïna, incloent-hi el cònsol.

Ara els dos autobusos que integren el comboi es desplaçaran fins a la ciutat polonesa de Cracòvia. N’hi ha un altre, encara en camí, que avança molt a poc a poc i que s’espera que arribi en les pròximes hores. Els dos combois estan escortats pels GEO en el marc de l’operació Prússia.

D’altra banda, el Diari també va poder saber que el preparador físic de la selecció de futbol femenina que es trobava a Ucraïna, Jordi Escura, va informar ahir través de les xarxes socials que tant ell com el seu company d’odissea Lluís Cortés van aconseguir travessar la frontera a Polònia després d'un llarg trajecte de 13 hores en tren des d’Ucraïna. Finalment, ahir a la nit van arribar a l'hotel de Cracovia, on es troben actualment descansant del llarg viatge.

Van tenir una llarga espera per ser desallotjats del seu vagó per la policia polonesa, encarregada de portar a terme el control dels passaports. A les 21 hores va confirmar que avui tots els andorrans tenen previst volar a Barcelona.

Cortés va mostrar-se crític en una piulada a Twitter amb la gestió polonesa de l’arribada de desplaçats d’Ucraïna: “I tot això està molt bé, però sabent que arribava un tren amb milers de passatgers, no sé si podien haver muntat una operativa millor per al control de passaports. Fa més de tres hores que esperem i ens diuen que n’hi ha com a mínim per a dues més.”

Escura i Cortés van passar tota la jornada de divendres a Lviv i la federació ucraïnesa de futbol els va dir que podia sorgir la possibilitat de continuar el viatge per carretera fins a la frontera polonesa, a uns 80 quilòmetres, ahir a la nit.

L’alternativa era esperar el comboi de l’ambaixada espanyola, que no es preveia que arribés a la zona de Lviv fins ahir. Finalment van optar pel ferrocarril per arribar a territori fora de perill. “Arribem a l’estació de Premzyr (Polònia). Per fi som en zona segura després que hagin passat 55 hores des que vam sortir de Kíev. Ha estat una nit dura i sense cobertura per poder explicar on ens trobàvem”, va relatar Cortés ahir pels volts del migdia a través del seu compte a la xarxa social Twitter.

Els trens, buits d'homes

Per altra banda, Escura va explicar que al tren –on viatjaven milers de passatgers– només hi havia dones i nens, ja que els seus pares i marits s’han hagut de quedar a Ucraïna per lluitar a la guerra. “No et deixis enganyar pels nostres somriures, estem feliços de travessar la frontera però al tren només hi ha dones i nens. Els seus pares i marits es van quedar a Ucraïna per lluitar en la guerra. Ho pots veure a les seves cares”, va piular.

Escura i Cortés van sortir de Kíev amb cotxe dijous al migdia, poc després que comencés l’ofensiva de l’exèrcit rus contra Ucraïna. Durant les primeres cinc hores de viatge només van fer un recorregut de 20 quilòmetres. Les carreteres per sortir de la capital del país Europeu estaven col·lapsades pel trànsit, plenes de vehicles que fugien dels enfrontaments armats. Les complicacions que van trobar a la ruta van fer que avancessin molt a poc a poc.

Dijous Escura havia d’agafar un vol amb destinació a Barcelona perquè ja estava planejada la sortida del país. L’operació russa i el tancament de l’espai aeri ucraïnès van impedir poder posar rumb cap a Andorra, tal com havia previst.

Patiment

La tranquil·litat que es vivia a Lviv, la ciutat fronterera on divendres van esperar el tren per anar a Polònia, té poc a veure amb la situació en altres punts d’Ucraïna. El preparador físic andorrà va recalcar que per la informació que van rebre de les jugadores de la selecció que eren a Kíev i alguna altra ciutat “ho estan passant bastant malament”. Els relats que els van arribar és que “algunes jugadores han dormit al metro pels bombardejos, una altra veia caure les bombes, una té el pare al front lluitant i una altra fa dies que no pot parlar amb la família”. Aquestes són algunes de les experiències de les persones que estan vivint la invasió russa d’Ucraïna.

tracking