La conducció temerària passarà a ser delicte penal

León exposa que les maniobres perilloses al volant seran castigades sense que específicament calgui posar en risc la vida o la salut de les persones

Un agent de policia efectuant un control de trànsit.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La conducció temerària passarà a ser considerada un delicte penal en tots els supòsits. És a dir, si fins ara el Codi Penal associava la conducció temerària amb el fet de posar en perill la vida o la salut de les persones, el nou text legislatiu especificarà que la mera conducció temerària tindrà l’estatus de delicte sense que sigui necessari posar en perill la vida o la salut de les persones.

Així ho va explicar ahir el secretari d’Estat de Justícia i Interior, Joan Antoni León, que va justificar la motivació del nou redactat atès que “darrerament s’han pogut veure determinades conduccions que poden ser temeràries”, al·ludint implícitament al propietari del Ferrari que va gravar-se fent perilloses cabrioles al volant. “Com qualsevol acció que es tipifica al Codi Penal es fa sobre la base d’una anàlisi de si l’acció concreta es mereixedora d’una resposta en l’àmbit penal. I feta la reflexió s’entén que la mera conducció temerària mereix per si sola una resposta en l’àmbit penal”, va sostenir León. De totes maneres, la condemna prevista per a aquest delicte, que es castiga amb pena de presó fins a dos anys i amb privació del permís de conduir fins a sis anys, es manté igual.

Aquesta és una de les 36 modificacions del Codi Penal, al qual també s’han d’incloure 11 articles de nova incorporació, que va presentar ahir el secretari d’Estat de Justícia i Interior. Principalment, l’objectiu que es persegueix és d’adaptar el marc normatiu amb relació als delictes de les noves tecnologies i als convenis internacionals ratificats per Andorra. Una de les noves tipificacions que quedarà categoritzada és la que fa referència a la difusió de la pornografia infantil a través d’internet, que segons va explicar León “s’ha vist incrementada en un 17% en els darrers anys”. Igualment, s’inclouen dos nous tipus penals relatius a l’ús d’internet, xarxes socials o altres tecnologies per a l’explotació sense autorització d’imatges de contingut íntim per obtenir satisfacció sexual.

Paral·lelament, s’afegeix un nou tipus penal consistent en la creació, publicació o difusió intencionada d’una notícia falsa, amb un menyspreu manifest a la veritat. Amb tot, va puntualitzar “que no es tracta d’una simple fake news, sinó que ha de tenir uns elements de gravetat que siguin tributàries d’una resposta”. D’altra banda, per donar compliment a una sentència del TC del 17 de gener, León va declarar que no es podrà imposar la pena de treball en benefici de la comunitat prevista i la multa.

Impacte mediambiental

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va anunciar ahir l’aprovació del projecte de llei d’avaluació ambiental de projectes i de plans i programes, que obligarà els promotors públics i privats a presentar un informe d’impacte mediambiental abans d’executar obres que afectin a la natura. De fet, Medi Ambient tindrà la potestat d’aturar cautelarment els projectes si no són sostenibles amb la natura i fins i tot podrà imposar l’obligació de restaurar el medi a l’estat original.

MÉS

-Educació

El Govern va signar ahir un conveni de col·laboració amb la Universitat d’Andorra per a l’any 2022 que representa una transferència de pràcticament tres milions d’euros.

-Medi ambient

El Govern va aprovar ahir la convocatòria de les proves de capacitació professional per obtenir el carnet d’instal·lador energètic.

-Finances

El Govern va aprovar ahir el nou Reglament d’aplicació del Codi de Duana, que regula la codificació dels productes de tabac destinats a ser inhalats sense combustió.

-Territori

Es licita el plec de bases per a la redacció de projecte de pavimentació de la xarxa viària.

tracking