el conflicte sobre el hijab a l'aula

La família de la nena del vel desmenteix el ministeri d'Educació

Els pares mantenen que van proposar l’ensenyament a distància com a solució temporal i que Educació va dir que no era factible

La ministra d'Educació, Ester Vilarrubla, a la reinauguració de l'institut de batxillerat de la Margineda.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La família marroquina que manté una disputa amb el ministeri d’Educació perquè vol que la filla pugui anar a classe amb el hijab va desmentir ahir la ministra, Ester Vilarrubla, i va assegurar que va ser la mare qui a l’octubre va proposar com a solució temporal una educació a distància per als seus fills bessons, però que responsables del ministeri li van respondre que aquesta possibilitat no es preveu a Andorra.

La posició de la família contrasta amb les declaracions de la titular d’Educació, que dijous va afirmar que els pares havien declinat aquesta fórmula mentre es dirimeixen les dues causes judicials que estaven en procés. Fonts coneixedores del cas van assenyalar ahir que a l’octubre es va celebrar una reunió i que es va comentar a la mare que l’educació a distància no era factible. Així és recull a l’acta de la trobada.

Casualment, un mes més tard va arribar una comunicació del Lycée Comte de Foix en què es proposava, per desencallar aquest conflicte, oferir ensenyament a distància a la menor, però aquesta possibilitat ja no va ser tinguda en compte, ja que les mateixes fonts van apuntar que la família estava convençuda que no era viable, tal com se li havia indicat des de l’executiu.

La nena va tornar ahir al matí a l’escola andorrana d’Escaldes-Engordany, el centre que se li va assignar després de deixar el Lycée, on està regulada la prohibició d’exhibir símbols religiosos d’acord amb la legislació francesa. Una vegada més, segons les fonts, se li va negar l’accés si duia el vel islàmic.

Els pares de la menor descarten ara mateix qualsevol fórmula que no sigui la presencial, ja que consideren que si el cas està judicialitzat no es poden fer acords parcials i que, en tot cas, qualsevol petició s’ha de fer arribar a la Batllia. També van mostrar la sorpresa per l’anunci del ministeri de reformar la Llei qualificada d’Educació per vetar els símbols religiosos a les aules, després que en primera instància la batlle ha sentenciat que s’estan vulnerant els drets de la nena de llibertat de manifestació religiosa i d’educació. La sentència, que serà apel·lada pel Govern, remarca que el reglament intern de l’escola no és el mecanisme per impedir a la nena anar a l’escola amb el vel, i remarca que només es pot fer a través d’una llei qualificada ja que afecta drets reconeguts a la Constitució.

La situació de germà és molt diferent. L’altre procés judicial encetat per Afers Socials té a veure amb l’absentisme escolar i podria derivar fins i tot en la pèrdua de la custòdia.

Cercles propers a l’entorn familiar també van expressar l’estra­nyesa per la ràpida resposta d’una reforma de la llei per a un cas que consideren “excepcional”, ja que defensen que a Andorra hi ha una bona convivència i mai hi ha hagut enfrontaments amb la comunitat musulmana. En aquest sentit, van remarcar que el problema d’una nena per un vel islàmic no és cap problema d’ordre públic i es van referir a l’acord amb la Santa Seu per impartir l’assignatura de religió a l’Escola andorrana.

Tot i que es tracta d’un cas individual que mai s’havia donat a Andorra, ha tingut un important ressò ciutadà i fins i tot ha estat seguit amb especial interès per la premsa francesa. S’ha de recordar que el conflicte es va originar al Lycée, on no hi ha escletxes per a l’exhibició de símbols religiosos a les aules.

EL SEP CONFIA A DIR LA SEVA A LA NOVA LLEI

El Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP) es va mostrar ahir prudent pel que fa al projecte de llei de l’executiu que pretén prohibir els símbols religiosos ostentosos dins del sistema educatiu andorrà. Són conscients que és una temàtica delicada però van reconèixer que el professorat té ganes de dir-hi la seva, raó per la qual es troben expectants que el ministeri d’Educació i Ensenyament Superior els faci arribar el text abans que entri a tràmit parlamentari. Amb tot, des del sindicat van deixar clar que només intervindran si el professorat es veu afectat a la nova llei.

tracking