INFORME PIRAGUA

Un estudi alerta que caurà un 15% menys de neu el 2050

Andorra Recerca i Innovació ha presentat les conclusions de l'investigació que mostren qu el 2040, el cabal dels rius que travessen podria baixar un 5%

Els investigadors Oriol Travesset i Marta DomènechMartí Francàs

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els investigadors d'Andorra Recerca + Innovació han presentat les conclusions de l'estudi sobre el cicle hidrològic als Pirineus i com ha afectaT al Principat. De l'estudi, batejat amb el nom de 'Piragua' en surten algunes dades que preocupen als investigadors, com per exemple que el cabal mig dels rius s'ha reduït entre un 4 i un 15% cada dècada des dels anys 60 o que l'any 2050 la precipitació de neu baixarà un 15%. La pujada de temperatures ha provocat que durant els últims anys el desglaç comenci abans i que per tant les fluctuacions en el cabal dels rius estiguin canviant.

Durant la tardor i l'hivern les precipitacions que fa 30 anys queien en forma de neu ara ho fan en forma de pluja. Això provoca que el cabal mitjà dels rius creixi durant l'hivern però baixi a la primavera, quan habitualment és més alt. L'estudi també conclou que entre els mesos de juny i octubre la davallada del volum d'aigua que fluctua per Andorra cada cop està més marcada. Oriol Travesset, investigador d'Andorra Recerca + Innovació ha comentat també que el 2040, el cabal dels rius que travessen Andorra podria baixar un 5%.

L'estudi mostra previsions clares com que amb la pujada de temperatures el 2050 un 15% de les precipitacions que actualment cauen en forma de neu passin a caure en forma de pluja. Aquesta informació ja s'ha compartit amb les estacions d'esquí per ajudar-les a preparar-se per aquesta situació. Ja s'estan provant programes que calculen el volum de neu que hi ha en cada zona del domini esquiable perquè les màquines que trepitgen la neu puguin distribuir-la de la manera més efectiva possible i estalviar aigua per generar neu artificial.

tracking