Ni mascareta a l'exterior ni restriccions d'aforament

Govern manté l'ús del passaport covid i aixeca el límit de persones a establiments per la bona evolució de la pandèmia

La mascareta torna a ser obligatòria als espais exteriorsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L'obligació de portar mascareta a espais exteriors i les limitacions d'aforaments a tots els establiments s'aixequen demà amb l'entrada en vigor del decret que el Govern ha aprovat avui en la reunió del consell de ministres de temàtica sanitària que manté l'ús del passaport covid. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha afirmat que "per la bona evolució de la pandèmia s'han minimitzat les mesures" i es permet la reunió de persones a bars i restaurants sense cap límit. I ha afegit que l'oci nocturn es manté tancat però si les xifres de casos continuen a la baixa "potser s'obrirà en 8 dies".

Martínez Benazet ha especificat que la mascareta continuarà sent obligatòria a espais interiors "perquè encara hi ha transmissió de virus" i per a esdeveniments culturals i esportius en interiors de més de 300 persones i serà necessari dur la protecció facial tipus FFP2 per entrar a l'hospital, centres sociosanitaris i a les cases pairals. I ha reblat que la nova variant d'òmicron ba.2 "pot alentir la caiguda de casos i segons les anàlisis d'aïgues residuals tenim menys d'un 10% d'aquesta variant però no preveiem que porti un increment significatiu i no ens preocupa perquè té la mateixa agressivitat que l'altra òmicron".

La recuperació de l'aforament prepandèmia és general per a tots els establiments, des dels gimnasos fins a parcs infantils, restauració, sales de jocs recreatius, pavellons, transport públic o el servei de tràmits, tot i que en aquest cas és necessari acudir amb cita prèvia. L'aixecament del límit de clients va acompanyada de la supressió de la mesura de fins a 6 persones a taules interiors i 10 a exteriors i de la recuperació dels horaris d'obertura vigents abans de la pandèmia, a més de quedar eliminada la separació de metre i mig entre les taules i la prohibició de consumir de peu. I les benzineres poden tornar a vendre begudes alcoholòqiques entre les 22 i les 7 hores.

El Govern manté l'obligació de presentar el passaport covid a tots els establiments on fins ara estava fixada i es demanarà "mentre duri aquesta onada" i Martínez Benazet ha augurat que l'ús del certificat "difícilment podria arribar a l'estiu, dependrà de com anirà, si segueix així i no hi ha altra variant". I ha ressaltat que la incidència actual fa ser "optimistes perquè sembla que la covid evoluciona a malaltia endèmica però no és l'única possibilitat" recordant que la ciència moderna no s'ha enfrontat mai a una pandèmia com aquesta i que encara hi ha incerteseses i "moltes preguntes que no tenen resposta".

402 casos des de divendres

Martínez Benazet ha destacat que les xifres de positius mostren "una caiguda de casos la setmana passada i que ja es va iniciar el 16 de gener, una mica abans del previst". I ha notificat avui 402 contagis que corresponen a 225 de divendres, 109 de dissabte i 91 diagnosticats ahir diumenge que eleven el total a 35.958 infeccions detectades al Principat en gairebé dos anys de pandèmia.

El ministre ha recalcat que els casos actius baixen a 3.716 el que ha qualificat com "excel·lent notícia" perquè queden per sota de 4.000 de manera clara, amb 1.207 menys dels que hi havia divendres al migdia. El total de recuperacions ascendeix a 32.097 que suposen un increment de 1.609 en comparació amb la xifra de divendres.

La pressió hospitalària també es redueix amb dos pacients menys. A planta hi ha 6 afectats pel virus, tots amb la variant òmicron, i a l'UCI hi ha 3 malalts de covid, tots ells amb ventilació mecànica i afectació de la soca Delta perquè ja fa temps que estan a cures intensives. El ministre ha concretat que els infectats que arriben ara a l'hospital són no vacunats, com el cas d'un contagiat "que té risc d'anar a l'UCI", i persones amb problemes immunosupresius i d'edat avançada "que amb les tres vacunes evolucionen molt bé".

La incidència de la covid a les escoles segueix a la baixa amb 192 aules amb algunes mesures, 22 menys que la setmana passada, que revelen "una reducció progressiva encara que 192 sigui una xifra escandalosa", ha comentat el ministre. Cinc classes resten tancades, 57 tenen algun alumne positiu confinat a casa i 130 grups estan en vigilància passiva. Martínez Benazet ha precisat que en els últims 1.567 TRA que s'han fet als centres educatius s'han identificat 33 positius que indiquen una positivitat del 3,09%, també a la baixa respecte les xifres anteriors.

tracking