informe anual

El Raonador manté que s'han de congelar els lloguers d'habitatges

Del total dels 386 expedients oberts l’any 2020 fins a 126 eren sobre l’habitatge

El Raonador del Ciutadà, Marc Vila.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’informe del Raonador del ciutadà referent al 2020 torna a evidenciar la problemàtica del preu dels habitatges de lloguer. Dels 386 expedients oberts per l’ens l’any 2020 –una desena més que el 2019–, fins a 126 estaven relacionats amb l’habitatge. En aquest sentit, la institució que encapçala Marc Vila insisteix a mantenir congelats els lloguers “fins que les altres iniciatives de caire estructural impulsades per la Taula de l’Habitatge i el futur funcionament de l’Institut de l’Habitatge estiguin plenament implementades i siguin efectives”.

El Raonador, vist que l’habitatge segueix sent el principal motiu de consulta, va posar en marxa una enquesta entre les persones que van visitar l’ens “per tal de disposar de dades actualitzades que ajudin a dibuixar un escenari més precís que ajudi a trobar les solucions més pertinents a un problema que –a data d’avui– preocupa la ciutadania”. De l’enquesta, que van respondre aproximadament la meitat de les persones consultades, s’extreu que gairebé el 70% dels ciutadans destina més d’un 30% del seu salari a pagar el lloguer. En concret, un 33% destina fins a un 30% del sou a aquest concepte, mentre que el 43% hi destina fins a la meitat del salari. El 24% restant hi destina més de la meitat del que cobra. L’enquesta també reflecteix que la majoria de consultes tenen a veure amb la rescissió del contracte (44%), seguit de les dificultats per calcular els consums i el preu del lloguer (12% en els dos casos). El retorn del dipòsit, els impagaments, el mal estat de l’habitatge o la rebaixa per estar en ERTO van ser altres motius de consulta durant el 2020.

DIFICULTATS DEL TEMPORERS AMB ELS PISOS

L’informe del Raonador del ciutadà del 2020 també reflecteix les problemàtiques que van patir els treballadors temporers a causa de la pandèmia. L’informe indica que “una de les situacions en què ens vam trobar va ser que, havent contractat, a través d’immobiliàries o particulars, el lloguer d’una vivenda per a la temporada, es veien en l’obligació d’haver de rescindir el contracte signat abans del termini estipulat, per poder retornar al seu país d’origen, i no se’ls retornava el dipòsit i se’ls obligava a abonar la totalitat de la renda acordada pel termini pactat”.

tracking