Pandèmia mundial

L'òmicron amenaça escoles i residències

Benazet certifica que la nova variant afecta “el 100%” dels nous casos de covid-19

Cribratge al col·legi Sant Ermengol.Fernando Galindo

Publicat per
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

“Calculem pel comportament clínic i epidemiològic que el 100% dels casos són òmicron. Hi ha hagut un traspàs de la variant delta a òmicron”, va afirmar ahir en roda de premsa el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet. Segons les estimacions del Govern, la variant òmicron no va arribar al país fins al Nadal i des de llavors s’ha expandit sense fre de forma transversal a la societat. Un dels focus que més atenció requereix, tot i no fer saltar de moment les alarmes, és el brot als centres sociosanitaris. A la tercera planta d’El Cedre s’han infectat tres padrins –un dels quals no vacunat–, dues infermeres, dues auxiliars d’infermeria i un treballador de la neteja. Benazet va informar que tots els casos diagnosticats són asimptomàtics però per precaució es restringiran les visites a aquesta planta. Així mateix, a Salita s’han detectat cinc residents contagiats i tres més a Clara Rabassa.

Un altre dels àmbits que més preocupen és la comunitat educativa, en què el retorn a les escoles s’ha traduït en una escalada de contagis que han certificat els cribratges. Així doncs, de les 1.396 proves efectuades dilluns passat s’han detectat 54 positius i en les 1.832 proves realitzades en segona ronda s’han registrat 53 positius més. En total, 107 alumnes afectats d’òmicron. Com a conseqüència, hi ha 44 aules que romanen sota vigilància activa, que suposa un increment de 34 aules respecte de la jornada de dimarts.

La tercera baula on Benazet va posar especial èmfasi va ser el col·lectiu sanitari, on segons va comunicar hi ha actualment 127 persones de baixa, equivalents al 10% de la plantilla. Val a dir, però, que només el 4% dels casos són afectacions atribuïbles a la covid-19 amb 53 persones diagnosticades, mentre que el 6% restant es reparteix entre 52 professionals de baixa per malaltia comuna, 10 per accidents laborals i 12 per període de maternitat. En qualsevol cas, el ministre va restar transcendència a la situació ja que va considerar que la pressió sanitària és decreixent. “La casuística a planta no té un pes important. Si aquestes baixes pugessin ens en sortiríem sempre que estiguessin ben distribuïdes”, va dir. No obstant això, va avançar que s’estan estudiant protocols de contingència davant escenaris més desfavorables.

Actualització sanitària

Respecte a l’actualització sanitària, el ministre va informar de la detecció de 357 nous casos en les darreres 24 hores, una xifra que eleva a 28.899 el nombre total de contagis des de l’esclat de la pandèmia. Actualment hi ha 5.364 malalts actius, 23.994 persones ja han superat el virus i les defuncions es mantenen estables en 141. A l’hospital hi ha 25 pacients ingressats, dels quals 13 es troben a planta i 12 a la unitat de cures intensives. D’aquests últims, vuit requereixen l’assistència de la ventilació mecànica.

CLAUS

1. 12 padrins, tots asimptomàtics, infectats

La tercera planta d’El Cedre restringirà les visites després de detectar tres positius, a més de cinc empleats. A Clara Rabassa hi ha tres positius i cinc a Salita.

2. 107 positius en el cribratge de retorn escolar

Els cribratges escolars han permès detectar un total de 107 positius. Com a conseqüència hi ha 44 aules que romanen sota vigilància activa.

3. 53 sanitaris de baixa per coronavirus

El 10% dels sanitaris del SAAS es troben de baixa actualment. De totes maneres, només el 4%, que representa a 53 treballadors, són atribuïbles a la covid.

ELS SANITARIS ESTAN ESGOTATS DE DOS ANYS DE PANDÈMIA

El personal sanitari del SAAS, que fa gairebé dos anys que treballa incessablement al peu del canó, assegura estar “esgotat físicament i moralment”. Així ho va explicar ahir al Diari la portaveu del comitè d’empresa del SAAS, Maite Flamarique, qui va apuntar que “cada onada costa més”. La sensació a l’hospital és que “hi ha baixes a tots els serveis”. Unes baixes que, segons va detallar, es cobreixen a força de sumar hores extraordinàries d’un personal “que ja ve molt cansat de temps erere”, un fet que, segons indica la portaveu, “carrega molt”. Però també és un personal molt conscient que “la feina ha de continuar i l’ha de fer qui hi ha”. Flamarique va traslladar la sensació que en aquesta onada l’òmicron està deixant més baixes que la delta i que, a aquestes, cal sumar-hi els treballadors que s’han de quedar a casa amb els seus fills perquè estan en aïllament. Flamarique va fer especial menció al patiment que ha viscut l’UCI que, “en condicions normals, té 12 llits i la setmana passada hi havia uns 17 pacients només de covid”. Això suposa, segons va lamentar, esprémer no només el personal, sinó també els recursos i espais.

El carnet de cribratges escolar en una aula del Sant Ermengol.

tracking