Estadística

Andorra té un grau de desigualtat de gènere baix

L'Índex de Desenvolupament Humà situa el Principat en el grup dels estats amb els indicadors més alts

Comparativa internacional d'indicadorsFont Estadística

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorra té un nivell d'Índex de Desenvolupament Humà (IDH) d'entre el 0,895 i el 0,915 que situa al país "al grup dels estats amb el desenvolupament humà més alt", segons afirma Estadística que per primera vegada publica aquesta dada i ho fa amb indicadors del 2019. L'índex s'elabora a partir de xifres com el desenvolupament social que fixa que el Principat té un coeficient per l'Índex de Desigualtat de Gènere (GII) del 0.016 "que situa a Andorra en les primeres posicions del rànquing mundial i amb un grau de desigualtat de gènere baix", assenyala la nota de premsa d'Estadística d'aquest matí.

L'Índex de Desigualtat de Gènere avalua el desenvolupament humà analitzant el paper de la dona en la societat i es tenen en compte valors com la salut reproductiva, la presència de la dona en càrrecs polítics i el percentatge de dones al món laboral, detalla Estadística. Les dades indiquen que Andorra tenia al 2019, que és la base del càlcul, un 46,4% de dones al Consell General, un 71,5% de dones amb educació secundària o superior pel 73,3% dels homes i la taxa d'activitat a partir dels 15 anys era del 66,4% entre les dones i del 73,5% entre les homes. Aquestes xifres situen el Principat amb un grau de desigualtat inferior al de països com França, amb un 0,049, Islàndia que té un 0,058 o Espanya que es queda en un 0,7.

El recull precisa que el Principat obté un indicador de 0,971 en la mesura d'Índex de Desenvolupament per Gènere i es troba en el grup 2 del rànquing "amb un grau mig-alt de paritat entre les condicions de vida d'homes i dones". En aquest cas es tenen en compte l'esperança de vida, els anys mitjans d'escolarització, els anys esperats d'escolarització i l'ingrés nacional brut per càpita entre homes i dones. Les dades publicades avui són d'uns ingressos de 65.278,14 dòlars per als homes i de 46.380,43 per a les dones.

Estadística especifica que l'IDH "és un indicador sintètic dels èxits mitjats obtinguts en les tres dimensions fonamentals del desenvolupament humà" que són tenir una vida llarga i saludable, adquirir coneixements i gaudir d'un nivell de vida digne. I s'elabora seguint la metodologia del Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD).

tracking