Neu

Allau controlada a les Planes d'Arcalís

Els especialistes asseguren que s'ha viscut un episodi extraordinari que ha desestabilitzat la neu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les càmeres han enregistrat una espectular allau controlada a la zona de les Planes d'Arcalís que es va fer baixar ahir a la tarda per l'acumulació de neu que hi havia a la zona que es va activar dins del protocol de l'estació amb el sistema Gasex. Les imatges recollides per l'empresa Nivorisk, el COEX i Ordino Arcalís mostren un gran volum de neu que llisca muntanya avall fins al riu.

Lenginyer civil i director de Nivorisk, Sergi Riba, ha explicat aquesta tarda que l'allau es va desencadenar tal com està previst al protocol pels tirs que va fer el cap de pisters d'Arcalís ja que es tracta "d'una allau recurrent, que se sap els punts que han de baixar i es fa quan hi ha acumulacions de 40 centímetres". Un nivell que es va assolir a les Planes d'Arcalís dilluns a la tarda quan es va decidir provocar la caiguda de la neu de la zona que està just davant del primer edifici d'Arcalís i que va comportar "una allau de molt alta densitat de neu humida" que va anar a parar al riu com estava previst, mentre que quan el tipus de neu és més seca de vegades arriba fins al pàrquing de l'estació.

Riba ha destacat que la situació de risc d'allaus que s'ha viscut els últims dies "ha estat un episodi extraordinari perquè ha nevat molt, ha plogut, ha fet vent i han pujat les temperatures i això ha desestabilitzat la neu". A les Planes d'Arcalís es va desencadenar la caiguda de neu des dels 2.655 metres des d'on va anar baixant "mig aigua neu que va anar agafant represa i volum", ha detallat l'enginyer, fins acumular les tones de precipitacions que mostren les imatges. L'especialista ha exposat que es va detectar pluja a una alçada de 2.400 metres que és el que ha fet humidificar el mantell i desestabilitzar els gruixos acumulats els últims dies i ha incidit que la situació meteorològica viscuda "ha estat climàticament extraordinària perquè no és habitual un volum tan important de pluja i neu i tanta precipitació de pluja a cotes tant altes en aquesta època. És excepcional".

El protocol d'allaus d'Arcalís es va activar diumenge a la tarda amb l'aplicació dels plans d'emergència elaborats per Protecció Civil, el COEX, l'estació i Nivorisk que comencem pel tancament de la carretera d'accés al domini esquiable. El tall a partir de la cruïlla de Sorteny es va fer diumenge a les 18 hores després de la sortida de tots els esquiadors de l'estació i aleshores va començar el treball per descarregar de neu les zones de risc amb més gruixos acumulats. L'accés no s'ha reobert fins aquest matí perquè el personal de l'estació preparés les instal·lacions per obrir al públic.

tracking