Els metges demanen paciència als positius en el tràmit de baixes

El sistema de baixes automàtiques va presentar problemes divendres i els sanitaris van rebre moltes consultes

Meritxell Cosan a la roda de premsa de dimecres.SFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La presidenta del Col·legi oficial de metges, Meritxell Cosan, va llançar ahir un missatge de calma a totes aquelles persones amb un resultat positiu de la Covid-19 a qui encara no s’ha tramitat la baixa laboral de manera automàtica. Cosan va demanar a través del Diari “que no s’angoixin”, i sobretot va recordar que “no cal trucar als metges” en cas que encara no hagin rebut la confirmació de la baixa, perquè “la gràcia és alliberar-los d’aquesta feina”.

Aquestes declaracions arriben després que, segons la presidenta del col·legi, divendres hi hagués “problemes amb les baixes automàtiques”. Això va ocasionar que diverses persones amb un diagnòstic positiu i que no havien rebut l’SMS de confirmació de la baixa laboral automàtica acudissin als seus metges de referència per traslladar-los la seva preocupació. En aquest sentit, Cosan va emfatitzar que l’objectiu de la baixa automàtica és que els metges puguin deslliurar-se de tasques burocràtiques i centrar-se en l’atenció i el seguiment dels seus pacients, mentre recordava que els ciutadans poden dirigir les seves inquietuds a l’oficina Covid, que continua treballant activament.

Malgrat la demora en la gestió, la doctora Cosan va assegurar que les persones a qui encara no s’ha tramitat la baixa no s’han de preocupar perquè la data de la prova diagnòstica està registrada i, per tant, el retard en la gestió no ha d’alterar la data d’inici de la baixa. A més, va incidir que l’executiu ha posat aquesta setmana a disposició de la població l’adreça electrònica baixescovid@govern.ad perquè es pugui demanar la modificació de les baixes sense necessitat d’acudir a l’atenció primària. Així, aquest correu permet modificar els dies d'assignació de la baixa laboral. Per fer-ho, només cal concretar el nom complet, el número de la CASS, el telèfon de contacte, el motiu pel qual es vol fer el canvi i la data correcta. “Com que està documentat, quan es dirigeixin al correu i expliquin la casuística tot es revisarà”, va assegurar.

En un principi, la data de la baixa s’estableix en funció del moment en què es rep el resultat positiu. Tanmateix, Cosan va informar que el col·legi de metges ha proposat al ministeri de Salut “que al formulari es posi la data de la mostra i del resultat”, de tal manera que es pugui tramitar la baixa de manera retroactiva des del moment en què es va recollir la mostra de la prova.

El sistema de la baixa laboral automàtica es va posar en marxa aquesta setmana i té com a objectiu descarregar als metges de l’atenció primària de tasques burocràtiques per centrar-se en el seguiment dels seus pacients. De moment, Cosan va admetre que aquest nou protocol ha comportat una “certa millora, però s’hauria d’acabar de polir el sistema”. En aquesta línia i amb la finalitat que els ciutadans puguin resoldre els principals dubtes en cas de ser positiu o un contacte estret de manera independent, el col·legi de metges va llançar dimarts passat una plataforma al seu web www.coma.ad/infocovid amb una sèrie de preguntes que guien la persona fins al protocol a seguir.

tracking