L'UCI ha registrat 67 no vacunats de 78 atesos per covid

Salut detalla en una resposta a la consellera Montaner que 13 dels 16 difunts pel virus ingressats a la unitat durant l'any passat no estaven immunitzats

Quadre d'ingressos a l'UCI fet públic pel ministeri de SalutBCG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La unitat de cures intensives ha registrat 78 ingressos per covid durant el 2021 dels quals 67 han estat de persones que no havien rebut cap dosi de cap vacuna contra el coronavirus, segons ha informat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en resposta a una pregunta parlamentària de la consellera Carine Montaner, que publica avui el Butlletí del Consell General. Salut detalla que 13 persones no immunitzades que han passat per cures intensives han traspassat de les 16 que s'han registrat a l'UCI durant l'any passat.

La resposta del ministeri especifica que durant el primer trimestre es va atendre 30 no vacunats a cures intensives i 5 d'aquests pacients van traspassar per la covid. Els tres primers mesos del 2021 va ser el període que encara no s'havia generalitzat l'administració del vaccí ja que les primeres dosis van arribar el 19 de gener i es van començant posant a personal sanitari, sociosanitari i als usuaris de les residències, i no va ser fins al 6 de març que es va fer la primera vacunació a la població general. Al segon trimestre es va atendre 22 malalts amb la infecció a l'UCI i dos amb vacuna, amb el resultat de 6 defuncions de no immunitzats i una mort d'una persona que havia rebut una dosi feia més de 14 dies.

El tercer trimestre només es va atendre dos pacients amb SARS-CoV-2 a cures intensives i un d'ells no estava vacunat i no es va registrar cap òbit, segons les dades registrades pel SAAS. El balanç del quart trimestre mostra més afectació entre persones no vaccinades, 14 de les 22 que van ingressar a l'UCI. Les defuncions van ser 4 amb dos no immunizats, un pacient que havia rebut dues inoculacions fa més de 14 dies i un malalt que tenia posades les tres dosis des de feia més de 7 dies quan va traspassar.

Les dades fetes públiques pel ministre Martínez Benazet especifiquen que de les 11 persones afectades per la covid després d'haver rebut alguna vacuna que van haver de ser ateses a la unitat de cures intensives 9 havien completat la pauta de dos dosis feia més de 14 dies quan van tenir un quadre greu pel virus. I 7 d'aquests inoculats amb dos punxades han arribat a l'UCI durant el quart trimestre de l'any que acaba de finalitzar.

Transparència informativa

La consellera no adscrita va preguntar a l'executiu el 22 de novembre si "vol aixecar el secretisme respecte a l'estat de vacunació de les persones ingressades a l'UCI per tal d'informar degudament a ciutadania del que està passant" i el ministre de Salut signa la resposta on es remarca que hi ha "total transparència en l'acció del Govern". I es precisa que respecte a la pandèmia "el Govern ha fet incalculables rodes de premsa i ha publicat més de 300 notes de premsa al web", s'han respost unes 25 preguntes escrites i orals a demandes d'informació al Consell i s'han fet 24 compareixences a la comissió legislativa de Sanitat.

Salut recalca que tota la informació sobre la pandèmia s'ha publicat al BOPA i que la ciutadania pot consultar "en tot moment l'actualització de les dades" sobre la incidència de la pandèmia, els protocols aplicats i infografies sobre les mesures que s'han de seguir. I es precisa que es publica de manera trimestral l'informe de farmacovigilància de les vacunes que el 24 de novembre, quan es va fer la pregunta, reflectia que s'han notificat 634 efectes adversos que representen un 0,56% sobre les 112.797 dosis administrades en aquell moment. Les reaccions greus eren 7, un 1,1% del total notificat, i cap havia tingut "un resultat fatal", informa el ministeri.

El Govern recalca que les xifres d'ocupació hospitalària demostren l'efectivitat dels vaccins per evitar "hospitalitzacions i formes greus de la malaltia" i incideix que amb una incidència similar al novembre del 2020 i del 2021 els ingressos van baixar un 80% a planta i un 67% a l'UCI. Joan Martínez Benazet explica a Montaner que respecte a les dades sobre la salut d'un individu "cal la necessària confidencialitat de dades, com vós sabeu, extremadament sensibles" i que quan hi ha pocs ingressos no es fa públic si els pacients estan immunitzats "perquè pel fet d'estar a l'UCI i sabent l'edat, és possible esbrinar la identitat de la persona i consegüentement si està o no vacunada". I que la informació que s'ha fet pública en aquesta resposta a Montaner del 5 de gener correspon a dades "en format agregat de forma que no sigui possible extrapolar dades sensibles i identitats del conjunt de dades exposades".

tracking