Govern no preveu crear un fons per indemnitzar per efectes de les vacunes

Salut respon a Montaner que no s'han detectat reaccions greus vinculades als vaccins de la covid

El ministre Martínez Benazet i Carine Montaner durant una compareixença.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Govern no preveu crear un fons per a "víctimes de vacunació", segons respon el ministre de Salut a una pregunta de la consellera Carine Montaner. Joan Martínez Benazet exposa que "les dades de farmacovigilància d’Andorra i d’altres països indiquen un bon comportament de les vacunes contra la covid-19 i que aquestes són molt segures" i per això "no es considera necessari disposar d’una partida econòmica específicament destinada a aquest objecte". I precisa que l'executiu "disposa de mecanismes per fer front a situacions sobrevingudes i les institucions andorranes garanteixen l’exercici dels drets de tots els ciutadans".

Montaner havia presentat una pregunta parlamentària demanan al Govern qui indemnitzarà a les "víctimes de les vacunes en cas d'efectes secundaris greus" i Martínez Benazet explica que "actualment es pot afirmar que cap de les reaccions greus notificades a Andorra no s’ha vinculat a l’administració de la vacuna". I recorda que el Govern fa públic al web de Salut l’informe de farmacovigilància de les vacunes i que les dades del 24 de novembre passat -el més recent al moment de respondre a Montaner- revelaven que "amb 112.797 dosis administrades s’han registrat 634 notificacions, de les quals l’1,1% s’han considerat greus, tot i que cap no ha tingut un resultat fatal".

El ministre assenyala que la compra de dosis s'ha fet a través d'Espanya, França, Portugal i el projecte Covax i "en funció del que estableixi cadascun dels contractes es preveuen diferents mecanismes per indemnitzar les víctimes sempre que es pugui demostrar que l’efecte advers ha estat provocat per la vacuna i acreditar que no és segura i no compleix amb els estàndards de qualitat marcats per les agències reguladores".El titular de Salut recalca que "les vacunes que tenen autorització d’emergència han passat totes les fases clíniques que es requereixen per garantir-ne la seguretat i l’eficàcia" i que el que ha estat "excepcional" és que s'han escurçat els terminis per fer algunes fases "en paral·lel i no de forma seqüencial". I puntualitza que les autoritats sanitàries han anat avaluant les dades obtingudes quan s'anaven obtenint sense esperar al final del procés com es fa habitualment i que "deforma complementària i per donar encara més garanties, la farmacovigilància d’aquestes vacunes s’ha portat a terme a escala mundial, se n’ha fet un seguiment molt acurat i s’ha obligat els fabricants a remetre els seus informes mensualment en lloc de cada sis mesos com és habitual".

Salut afirma que el fet que la fòrmula contra la covid de Pfizer-BioNTech ja tingui l’autorització definitiva per usar-la en població adulta als Estats Units "una vegada ha passat el temps necessari per obtenirla, és una mostra que el procés d’autorització d’emergència s’efectua amb garanties".

tracking