Benazet alerta que òmicron infectarà "la major part de la població"

El ministre remarca que la nova variant de la covid no és una grip i pot provocar casos greus

Martínez Benazet ha tornat a comparèixer avui després de passar la covidSFGA/JAViladot

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha assegurat aquesta tarda que la variant òmicron "infectarà a la major part de la població" segons les previsions perquè "és molt més transmissible" que les soques que hi havia fins ara "i és el virus més infectiu que hi ha amb el del sarampió" i té un període d'incubació molt ràpid "que la fa imbatible per ser substituïda per qualsevol altra variant". I ha recalcat que és una variant del virus que no té afectació pulmonar que fa que la casuística sigui menys greu "però no és una grip que pot matar però no de la manera que ho fa òmicron" alhora que ha emfatitzat que "el risc d'anar a l'UCI està cinc vegades per sota de la variant delta però hi ha casos greus entre no vacunats i entre vacunats fràgils".

El ministre ha insistit que "li hem de tenir respecte" i s'han de mantenir totes les restriccions i mesures sanitàries vigents fins ara perquè és necessari minimitzar l'impacte que tindrà en tots els àmbits la nova onada de la covid. Joan Martínez Benazet ha recalcat que la propagació d'òmicron provocarà "molt estrés en atenció primària, en baixes laborals, a les empreses i al sistema sanitari perquè molts professionals es posaran de baixa" i ha demanat l'esforç de tota la ciutadania per protegir el sistema sanitari i reduir la repercussió que tindrà a l'atenció primària i de l'UCI per l'augment de casos. I per protegir a les persones més vulnerables que ha recomanat que facin servir mascaretes FFP2 que són més segures davant la variant òmicron.

La pujada de contagis està sent de nou vertical, com quan va afectar els infants més petits, i el ministre ha augurat que la baixada a Andorra sigui també vertical "en 3 o 4 setmanes" seguint el model que ha viscut Dinamarca que va incrementar molt la incidència amb l'arribada d'òmicron el 6 de desembre i ja ha iniciat el descens de casos. Martínez Benazet ha ressaltat que no es pot fer futurologia amb la pandèmia "perquè tothom s'ha equivocat" però que hi ha experts que apunten que òmicron anirà mutant "i passarem de pandèmia a malaltia endèmica però la immunitat de ramat s'ha d'oblidar" i ha exposat que no es pot aventurar cap data d'aquest canvi que "és el que tots desitgem". I ha afegit que també hi ha experts que estimen que les mutacions que tingui aquesta variant poden fer per exemple que torni a tenir afectació pulmonar i, per tant, que provoqui més casos greus.

Tercera dosi a partir de 34 anys

Martínez Benazet ha destacat la importància de la vacunació per minimitzar els efectes de la variant actual de la covid i ha assegurat que és una evidència l'eficàcia de la tercera dosi per passar la infecció de manera més greu. Salut ha començat a citar ja a les persones majors de 34 anys i es manté la previsió d'oferir la punxada de reforç del vaccí a tota la població durant el gener.

La presidenta del Col·legi de Metges, Meritxell Cosan, que ha comparegut amb el ministre de Salut ha insistit en la necessitat de vacunar-se de les embarassades recordant que moltes formen part de la franja d'edat que s'està convocant ara a la plaça de braus. Cosan ha anunciat que avui es posarà al web del col·legi informació específica sobre la covid per a les embarassades i ha remarcat que "no està contraindicada la vacunació" per a elles si no tot el contrari ja que "en embarassades la covid és més greu".

Les dosis administrades ascendeixen ja a 138.386 dosis amb un total del 81,2% de persones majors de 16 anys amb la pauta completa i 24.351 ciutadans que han rebut tres infeccions de la vacuna.

tracking