Aïllament només per a contactes no immunitzats

Els nous protocols diferencien segons si es presenten o no símptomes i es compta amb la pauta de vacunació completa

Els nous protocols per a contactes d'un positiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els nous protocols per a contactes de casos positius de covid-19 seran diferents si es presenten o no símptomes i s'estigui o no immunitzat que suposarà haver de fer o no aïllament, segons han explicat el ministre de Salut, Joan MartínezBenazet, i la presidenta del Col·legi de Metges d'Andorra (COMA), MeritxellCosan, en la presentació de les noves mesures. Cosan ha remarcat que s'ha intentat simplificar els procesos al màxim perquè des de que es van reobrir les TMA gratuïtes molts contactes de positius acudeixen a fer la prova quan no toca i no serveix de res. La presidenta del Col·legi de Metges ha manifestat que molta gent quan sap que es contacte de contagiat "entra en pànic i es va a fer la TMA" i ha incidit que el virus té un període d'incubació i quan el resultat és negatiu "dona falsa sensació de seguretat perquè es fa el primer dia i la persona segueix circulant" i ha demanat que "la gent no entri en pànic i respecti el temps".

El protocol nou fixa que les persones que siguin contacte d'un positiu i que presenten símptomes hauran de fer aïllament i un test d'antígens en un lloc oficial que pot ser l'stop lab, un laboratori o una farmàcia. En cas de donar positiu, hauran de seguir el protocol pels casos positius, aïllament de set dies i, en acabar, tres dies de vigilància passiva. Si, encanvi, el resultat del test és negatiu, la persona haurà de fer-se immediatament unaTMA: si s'està immunitzat s'haurà de fer vigilància passiva durant10dies des del darrer contacte; i si no s'està immunitzat s'hauràde fer un aïllament de7dies des del darrer contacte i, en acabar,7dies de vigilància passiva.

Meritxell Cosan ha destacat que estar en vigilància passiva "no vol dir fer vida normal" i ha detallat que aquestes persones han de portar tot el dia mascareta, han d'anar de casa a la feina i no poden anar a comprar ni a fer un cafè o fer trobades socials. I ha recomanat que els contactes sotmesos a aquesta vigilància "no mengin al mateix moment que la resta convivents de la llar" perquè tothom és sospitós de poder tenir el virus fins que no es demostri que no el té i que evitin "atansar-se a persones vulnerables".

Les persones que siguin contacte d'un positiu i estiguin immunitzades, però no presentin símptomes, hauran de fer vigilància passiva durant un mínim de 72 hores i després realitzar-se unaTMA. Si el resultat és positiu, la persona haurà de seguir el protocol específic; si el resultat és negatiuhauràde seguir la vigilància passiva durant10dies des del darrer contacte.

Pel que fa als contactes d'un positiu que no presentin símptomes, peròque no estiguin immunitzats, hauran de mantenir un aïllament d'un mínim de 72 hores i realitzar-se unaTMA. Si el resultat és positiu, la persona haurà de seguir el protocol específic en aquests casos. Amb un resultat negatiu, s'haurà de mantenir aïllament i realitzar-se unaTMAal sisè dia: si la prova és positiva la personahauràde seguir el protocol pels casos positius, mentre que amb un resultat negatiu la persona podrà deixar l'aïllament i haurà de seguir7dies de vigilància passiva.

Sense falsos positius

El ministre de Salut ha defensat la validesa dels tests ràpids d'antígens per usar-los abans d'una trobada social "perquè només donen positiu amb càrrega viral suficient per contagiar, ha de ser molt elevada i això passa en el període infectiu" i que amb les variants actuals "els falsos positius són pràcticament inexistents". Martínez Benazet ha remarcat que quan la persona té símptomes potser el test és negatiu perquè no hi ha càrrega viral suficient i per això en aquests casos la prova que s'han de fer és la TMA.

Meritxell Cosan ha insistit que qualsevol persona que tingui símptomes d'un refredat "no dubti acudir a fer prova perquè haver passat la malaltia no eximeix de tornar-la a posar". Martínez Benazet ha especificat que segons els estudis fets a Sud-Àfrica, on es va descobrir la variant òmicron, els casos de reinfecció són del 75% "però són episodis molt més lleus".

tracking