MISSATGE DE CAP D'ANY

Espot valora positivament la recuperació de l'activitat i insisteix en la vacunació

El cap de Govern posa en relleu la necessitat de decisions col·lectives i l'optimisme "del caràcter andorrà" en el seu discurs de Cap d'Any

Missatge de Cap d'Any del cap de Govern, Xavier Espot.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La pandèmia ha estat enguany també la protagonista del missatge de Cap d'Any del cap de Govern. Xavier Espot ha volgut destacar el paper de les ciutadanes i dels ciutadans per fer front a la pandèmia de la covid-19. "La nostra actitud individual s’omple de sentit des d’un punt de vista col·lectiu, perquè som part d’un conjunt, i perquè junts participem d’un objectiu compartit", ha afirmat. Enguany, el discurs l'ha hagut d'enregistrar des del seu domicili en l'últim dia del confinament que Espot ha dut a terme després de ser positiu.

El cap de Govern ha posat en relleu, un cop més, la importància de la vacunació per fer front a la pandèmia. De fet, ha remarcat que "el sistema sanitari ha resistit gràcies a les vacunes". En aquest sentit, també ha volgut recordar a les víctimes de la pandèmia iha emfatitzat que "una acció individual, que per si sola i de forma aïllada té un benefici petit, però que posada al costat de milers d’altres decisions, té un benefici col·lectiu enorme que supera amb escreix qualsevol càlcul de guanys i riscos individual".

Espot també s'ha centrat en el canvi climàtic i altres grans reptes que té el país i com hi està fent front, considerant Andorra com "una societat madura, responsable, cívica i solidària", ha dit. Una perspectiva que, ha puntualitzat, s'had’aplicar als grans reptes globals i de país, com ara la lluita contra el canvi climàtic, la transició energètica, la transformació del model econòmic i social en clau d’innovació i sostenibilitat, la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea, els avenços en la igualtat efectiva entre dones i homes o el futur del sistema públic de pensions.

En aquest context, Xavier Espot ha emfatitzat que "l’explicació de la nostra pervivència, de la nostra prosperitat, cal buscar-la en la tenacitat, en el coratge, en la intel·ligència i en la bondat de generacions i generacions d’andorrans i de persones vingudes d’arreu que han fet d’aquesta terra casa seva". I ha assenyalat que "aquest caràcter andorrà ens convida a l'optimisme".

Seguint el fil d'aquesta característica, ha valorat positivament la represa de l'activitat del turisme i el comerç durant aquest 2021, així coml’evolució del sector financer, la maduració de projectes vinculats a la recerca i a la innovació o la superació de “velles limitacions, com la manca de connexions internacionals més enllà del transport per carretera”.

Espot ha volgut finalitzar el discurs destacant la importància de les institucions en el marc de la covid-19, com l'Organització Mundial de la Salut, la UE o el Fons Monetari Internacional i, en aquest sentit, ha assenyalat que "la pandèmiaens ha fet veure com les nostres accions particulars tenen també una dimensió col·lectiva". Així, el cap de Govern ha tancat l'any 2021 amb el desig que el 2022 aporti "salut, optimisme i confiança".

tracking